Готов к рассмотрению законопроект "О Фонде государственного имущества Украины"

18.05.2005, 11:01

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендует парламенту принять за основу проект закона "О Фонде государственного имущества Украины". (укр.)

Комітет підтримує прийняття спеціального закону про Фонд державного майна України, оскільки законодавче врегулювання його статусу має забезпечити належне правове регулювання процесу приватизації та управління державною власністю, передусім, корпоративними правами держави.

До найважливіших положень законопроекту слід віднести правові норми, які визначають статус, завдання, функції, структуру та керівні органи Фонду, а також права та порядок взаємодії Фонду з органами державної влади.

Так, зокрема, Фонд визначено як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, що реалізує державну політику в сфері приватизації державного майна, здійснює визначені законами повноваження власника державного майна, виконує функції з управління об'єктами права державної власності, що належать до сфери управління Фонду, у тому числі у процесі приватизації, а також виступає орендодавцем цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, що є у державній власності.

Згідно проекту, передбачається встановити, що Фонд державного майна України підзвітний і підконтрольний Верховній Раді України та підпорядкований Кабінету Міністрів України.

Проектом також визначено структуру Фонду та його керівництво. Фонд, регіональні відділення, Фонд майна в Автономній Республіці Крим та представництва становлять єдину систему державних органів приватизації в Україні.

З метою погодженого вирішення питань, що віднесені до компетенції Фонду, обговорення і прийняття рішень з найважливіших напрямів діяльності у Фонді, законопроектом передбачено норми щодо створення Колегії Фонду та визначається її склад.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також