За четыре месяца года дефицита бюджета в Украине нет

17.05.2005, 11:06

На середину мая есть операционный дефицит, связанный с большим количеством праздничных дней, отметил министр финансов Украины Виктор Пинзеник во время "круглого стола" на тему: "Улучшение бизнес-среды в Украине: уроки центральноевропейских реформ", который состоялся в Международном центре перспективных исследований. (укр.)

Віктор Пинзеник зазначив, що в перші місяці проводилася робота з усунення розбалансування в бюджеті і досягнення фінансової стабілізації. Дефіцит бюджету знижено з 10% до 1,7%. Уряд отримав у спадок ситуацію, коли Пенсійний фонд не здатний здійснити виплати, а в бюджеті кошти на це не передбачені. Обсяг пенсійних виплат становив 19% ВВП при нормі 10-11%. У новому бюджеті це співвідношення пощастило знизити до 16%. Відношення обсягу пенсійних виплат до фонду оплати праці знижено з 60% до 48% - шляхом збільшення заробітної плати. Міністр фінансів наголосив, що нарахування на фонд оплати праці нині завелике і це не дозволяє вивести значну частину економіки з "тіні", тож цю проблему слід швидше розв'язувати.

Уряду вдалося вирівняти податкове поле скасуванням необгрунтованих податкових пільг та усуненням звільнення від непрямих податків при імпорті. Передбачається змінити принципи фінансування соціальних секторів, але за один рік таку роботу провести неможливо. Є певні результати у боротьбі з корупцією.

Вирішуючи серйозні фінансові проблеми, уряд ще не дійшов до спрощення регуляторної системи у бізнесі. Тут зроблені лише перші кроки. Найближчим часом формуватиметься концептуальна частина Держбюджету-2006 і одночасно визначатимуться параметри на наступні 4 роки. При цьому враховуватимуться і питання поліпшення бізнес-середовища.

Віктор Пинзеник зазначив, що значні соціальні виплати у квітні не призвели до збільшення інфляції, вона навіть зменшилася. Це свідчить, що уряд разом з Національним банком може управляти інфляцією. Нині в Україні якісно нова ситуація: з'явився політичний запит щодо змін як від Президента, так і від суспільства, підкреслив Віктор Пинзеник.

Станом на 13 травня до Державного бюджету надійшло 25,2 млрд. гривень. Минулого року за аналогічний період надійшло лише 17,4 млрд. грн. Згідно із планом, за 5 місяців цього року загальний фонд Держбюджету має отримати 28,7 млрд. грн.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також