В Словакии проходит встреча министров иностранных дел стран Центральноевропейской Инициативы

27.05.2005, 12:46

26-27 мая в Высоких Татрах (Словакия) проходит встреча министров иностранных дел стран Центральноевропейской Инициативы. (укр.)

Делегацію України, яка є членом цієї організації з 1996 року, очолював заступник міністра закордонних справ Ігор Долгов.

У ході зустрічі було обговорено політичну ситуацію в центральноєвропейському регіоні та питання посилення співробітництва між Ініціативою та розширеним Європейським Союзом.

Глави делегацій із задоволенням відзначили, що протягом останніх місяців відбулися події, які свідчать про посилення демократії та європейської інтеграції у регіоні.

Учасники зустрічі, зокрема, привітали політичні зміни в Україні. З огляду на рішення нового керівництва України щодо інтеграції до ЄС і НАТО було підтверджено готовність ЦЄІ відігравати належну роль у сприянні євроінтеграції нашої країни.

У Заключному документі, прийнятому за результатами зустрічі, підкреслюється, що успіх європейської інтеграції України матиме важливе значення для просування європейських цінностей на сході континенту та для об'єднання Європи у цілому.

Глави делегацій детально обговорили ситуацію у балканському регіоні і відзначили, що відкриття перед балканськими країнами перспективи членства в ЄС надало серйозного поштовху прискоренню реформ, спрямованих на впровадження європейських норм і стандартів.

У ході зустрічі було прийнято рішення щодо започаткування інституційних зв"язків між ЦЄІ та ЄС і надання Європейській Комісії статусу спостерігача у ЦЄІ. Було висловлено готовність активізувати зусилля, спрямовані на підтримку євроінтеграції тих країн, які ще не визнані кандидатами на здобуття членства ЄС. З українського боку у цьому зв'язку було підкреслено важливість глибшого залучення ЦЄІ для впровадження Плану дій Україна - ЄС.

Під час зустрічі також обговорювалися питання посилення євроатлантичної інтеграції країн регіону. Глави делегацій, серед іншого, привітали започаткування Інтенсифікованого діалогу між Україною і НАТО щодо членства та реформ.

Під час заходу І. Долгов провів також ряд двосторонніх зустрічей. Зокрема, він зустрівся із Генеральним директором ЦЄІ Геральдом Крайдом, з яким детально обговорив перспективи посилення співробітництва між Україною та ЦЄІ, активізації участі нашої держави у заходах ЦЄІ. Відбулися також зустрічі з генеральним секретарем ОБСЄ Яном Кубішем, заступниками міністрів закордонних справ Польщі Яцеком Вольськім, Молдови Є. Кістругою, Білорусі А. Міхнєвічем, Македонії Ф. Халановічем та Албанії Т. Хайдарагою.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также