Состоялся очередной раунд украинско-российских переговоров по размежеванию Азовского и Черного морей

17.06.2005, 14:46

16-17 июня в Москве состоялся очередной, 21-й раунд переговоров государственных делегаций Украины и Российской Федерации по вопросам размежевания Азовского моря, Керченского пролива и Черного моря, а также по подготовке соглашения по сотрудничеству в области судоходства, рыболовства и охраны окружающей природной среды в этих акваториях. (укр.)

Українську делегацію, до складу якої входили представники Секретаріату Президента, РНБО, Мінтрансу, Міністерства охорони навколишнього природного середовища, Держрибгоспу, Адміністрації Держприкордонслужби та інших відомств України, очолював перший заступник міністра закордонних справ Антон Бутейко.

Під час переговорів сторони продовжили роботу щодо узгодження лінії українсько-російського державного кордону в цих акваторіях.

В результаті обговорення сторони доручили експертам продовжити побудову лінії державного кордону в Азовському морі та нанести її на морські (топографічні) карти.

Що стосується державного кордону в Керченській протоці, то позиції сторін залишаються незмінними.

На думку української сторони лінія державного кордону в Керченській протоці має співпадати з лінією колишнього адміністративного (міжреспубліканського) кордону між УРСР та РСФСР. Російська ж сторона, поки що не погоджується визнавати колишні адміністративні кордони в цій акваторії.

Домовлено, що до наступного засідання експертних груп, яке відбудеться в першій декаді липня ц. р. російська сторона передасть свій проект договірного документу щодо українсько-російського державного кордону в Керченській протоці. Український проект такого Договору був переданий російській стороні ще у лютому 2004 року.

На наступному засіданні експертних груп сторони також розпочнуть узгодження проекту Договору між Україною та Російською Федерацією про розмежування територіальних морів, континентального шельфу і виключних економічних зон в Чорному морі.

Наступний раунд переговорів делегацій відбудеться в першій декаді вересня 2005 року на території України.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також