Украина воздержалась от подписания протокола о поэтапной отмене ограничений во взаимной торговле стран СНГ

03.06.2005, 17:52

Украина воздержалась от подписания протокола о поэтапной отмене ограничений во взаимной торговле стран СНГ до 2012 года. Об этом заявила премьер-министр Юлия Тимошенко на заседании Совета глав правительств СНГ, проходящем в Тбилиси. (укр.)

Юлія Тимошенко запропонувала всім учасникам засідання відкласти підписання цього документа для того, щоб домовитися про прискорене скасування таких обмежень. "Ми хочемо дружити інтенсивніше", - сказала Ю. Тимошенко. Глава українського уряду підкреслила, що Президенти України Віктор Ющенко та Росії Володимир Путін домовилися прискорити скасування обмежень у взаємній торгівлі для того, щоб скасувати такі обмеження до кінця цього року.

Пропозицію Юлії Тимошенко підтримав прем'єр-міністр Молдови Васіле Тарлєв, який головує на засіданні Ради глав урядів СНД, і у свою чергу запропонував скоротити термін скасування обмежень у торгівлі держав СНД до 2008 року.

"За" пропозицію українського прем'єра висловився й глава уряду Киргизстану Микола Танаєв. Він запропонував прискорити скасування обмежень у торгівлі держав-учасниць СНД до 1 січня 2007 року.

Водночас глава уряду Росії Михайло Фрадков зазначив, що загалом підтримує спільний настрій переходити до спільного економічного простору в рамках СНД, і зазначив, що над підготовкою представленого на засіданні графіка скасування обмежень до 2012 року тривалий час працювали експерти. Крім того, частина країн-учасниць СНД - члени Світової організації торгівлі, а частина ні.

Михайло Фрадков запропонував главам урядів СНД підписати підготовлений експертами документ про скасування обмежень у торгівлі до 2012 року, при цьому поставивши для себе завдання рухатися до спільного економічного простору. Михайла Фрадкова підтримала казахська делегація.

Головуючий на засіданні Васіле Тарлєв запропонував учасникам засідання підписати підготовлений експертами графік скасування обмежень до 2012 року й при цьому продовжити роботу й переговори з динамічнішого скасування цих обмежень. Українська сторона вирішила тимчасово утриматися від підписання протоколу.

Юлія Тимошенко сказала, що Україна, виходячи з домовленостей Президентів України й Росії, налаштована на більш швидке скасування обмежень у взаємній торгівлі з Росією - до кінця цього року. "З надією на більш ефективне співробітництво ми утримуємося (від підписання протоколу)", - сказала Ю. Тимошенко.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також