Министр иностранных дел Украины встретился с руководителями внешнеполитических ведомств стран "Вышеградской четверки"

13.07.2005, 11:04

11 июля в Будапеште министр иностранных дел Украины Борис Тарасюк принял участие во встрече руководителей внешнеполитических ведомств стран "Вышеградской четверки" (Венгрия, Польша, Словакия, Чехия), а также Австрии и Словении. (укр.)

Учасники зустрічі високо оцінили активізацію контактів у форматі консультацій між державами об'єднання та Україною, а також партнерами по діалогу - Австрією та Словенію. Метою консультацій є надання нашій країні допомоги на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції після перемоги Помаранчевої революції. Українська сторона висловила вдячність представникам країн-учасниць зустрічі за одностайність щодо необхідності подальшого розвитку співробітництва цього регіонального угруповання з нашою державою з метою реалізації європейських прагнень України.

Так, було підтверджено готовність вже ближчим часом приступити до реалізації спільних проектів у рамках пропозицій, наданих польською та чеською сторонами щодо сприяння імплементації Плану дій Україна-ЄС. У цьому контексті будуть також враховані пропозиції словацької сторони, які незабаром будуть передані на розгляд до Міністерства закордонних справ України.

На зустрічі була оприлюднена Програма головування Угорщини у "Вишеградській групі" (перейняла головування від Польщі та очолюватиме спільноту з 1 липня ц. р. до 31 червня 2006 р.). Українська сторона привітала наміри угорського головування "виробити спільні зовнішні та безпекові підходи країн-учасниць об'єднання, які нині є членами Євросоюзу, щодо свого безпосереднього сусіда України" та "забезпечити суттєву підтримку її євроінтеграційним прагненням", що передбачає низку конкретних кроків. Зокрема, надати політичному діалогу на вищому рівні сталого характеру.

Сторони також проаналізували стан опрацювання найактуальніших питань у взаємовідносинах України з Європейським Союзом - лібералізації візового режиму, надання Україні статусу країни з ринковою економікою, запровадження Зони вільної торгівлі - та домовилися про вироблення узгоджених підходів з метою їх найскорішого вирішення.

Окремо було проаналізовано стан імплементації Плану дій Україна-ЄС, розвиток відносин нашої держави з НАТО та питання регіональної безпеки і стабільності.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також