ГЛАВА МИД УКРАИНЫ ПРОВЕЛ БРИФИНГ ДЛЯ ГЛАВ ДИПМИССИЙ СТРАН-ЧЛЕНОВ ЕС

18.07.2005, 11:00

15 июля министр иностранных дел Украины Борис Тарасюк провел брифинг для глав дипломатических представительств стран-членов Европейского Союза. (укр.)

Основною темою зустрічі стало підбиття підсумків співпраці України з ЄС за перше півріччя 2005 року визначальними рисами якої є активний діалог і нова якість відносин після перемоги Помаранчевої революції та окреслення спільних дій на ближчу перспективу.

Ключовими подіями у розвитку співробітництва нашої держави з ЄС за цей період стали підписання Плану дій Україна-ЄС та ухвалення українською стороною відповідних внутрішніх заходів на його виконання у 2005 році. При цьому, згідно з оцінками, Україна демонструє хорошу динаміку в імплементації ухвалених документів.

Окремо міністр закордонних справ зупинився на результатах співпраці з Євросоюзом у сфері спільної зовнішньої і безпекової політики та європейської безпекової і оборонної політики. Зокрема, учасники зустрічі відзначили результативність проведених політичних консультацій між МЗС України і генеральним секретаріатом Ради ЄС, консультацій між ЄС і нашою державою з питань регіональної безпеки і демократії, а також високо оцінили позицію України з приєднання до заяв ЄС з регіональних і міжнародних питань.

Під час зустрічі були детально розглянуті питання підготовки до саміту Україна-ЄС, що має відбутися в жовтні ц.р. Було наголошено, що до саміту українська сторона очікує на позитивні практичні зрушення у вирішенні питань надання Україні статусу країни з ринковою економікою в рамках антидемпінгового законодавства, започаткування діалогу із спрощення візового режиму та створення зони вільної торгівлі Україна - ЄС, початку роботи над формуванням нової договірно-правової бази відносин після припинення дії Угоди про партнерство та співробітництво між Україною та ЄС.

На прохання представників ЄС, Б. Тарасюк прокоментував останні події навколо реалізації українського Плану із врегулювання Придністровського конфлікту "До врегулювання через демократію" та перспективи розвитку регіонального об'єднання ГУАМ.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також