"Нафтогаз Украины" дает разъяснения относительно 7,8 млрд. куб. м российского раза

19.07.2005, 17:31

НАК "Нафтогаз Украины" дает разъяснения относительно вопросов, связанных с урегулированием проблемы 7,8 млрд. куб. м российского газа. (укр.)

У зв'язку з суперечливою інтерпретацією в деяких ЗМІ питання стосовно 7,8 млрд. куб. м природного газу, який зберігається в підземних сховищах України, НАК "Нафтогаз України" надає необхідні роз'яснення.

Відповідно до підписаних між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" угод, 2,55 млрд. куб. м газу з 7,8 млрд. куб. м, які зберігалися в ПСГ України й належали "Газпрому", зараховуються українській стороні в якості часткової оплати послуг з транзиту російського газу територією нашої країни.

Решта, 5,25 млрд. куб. м газу, була реалізована "Газпромом" компанії "РосУкрЕнерго АГ", яка відбиратиме цей газ в 2005-2007 рр. Таким чином, умови використання 7,8 млрд. куб. м газу, що належав "Газпрому", є повністю врегульованими.

НАК "Нафтогаз України" роз'яснює, що "Газпром" не здійснюватиме в 2005 році додаткову закачку газу в ПХГ України. Додаткові обсяги (до 2 млрд. куб. м) будуть закачані компанією "РосУкрЕнерго.

З метою активізації співпраці між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" сторони дійшли згоди, що в 2005 році "Газпром" збільшить загальні обсяги транзиту природного газу на 8 млрд. куб. м - з 126,6 млрд. куб. м до 134,6 млрд. куб. м. В 2006 р транзит російського газу буде збільшено на 8-11,5 млрд. куб. м. Зростання обсягів дасть змогу українській стороні додатково отримати у вказаний період 2,55 млрд. куб. м газу в якості оплати за транзитні послуги.

Сторони також дійшли згоди продовжити переговори щодо умов забезпечення гарантій збільшення експорту російського газу в європейські країни.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також