ДК "Газ Украины" провела совещание в Днепропетровске

18.08.2005, 18:08

ДК "Газ Украины" провела совещание в Днепропетровске по вопросам реализации Закона Украины "О мерах, направленных на обеспечение стабильного функционирования предприятий топливно-энергетического комплекса". (укр.)

Учасники наради розглянули опрацьовані фахівцями газових господарств проекти нормативно-правових документів щодо реалізації вказаного Закону з питань забезпечення стабілізації функціонування підприємств ПЕК. Це, зокрема, проекти постанов Кабінету Міністрів України щодо порядку ведення та користування даними Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості, а також щодо проведення взаєморозрахунків з погашення заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу та інших учасників розрахунків. Учасники наради обговорили також проект урядової постанови щодо правил надання послуг з газопостачання підприємствам, установам та організаціям.

На нараді було проаналізовано і стан підготовки, згідно з вимогами даного Закону, документів і матеріалів для взаєморозрахунків з погашення заборгованості підприємств з газопостачання та газифікації й різних категорій споживачів природного газу.

Для активізації цієї роботи керівникам регіональних підприємств з газопостачання та газифікації було надано графіки звірок з Компанією відповідних розрахунків за обсяги спожитого газу та несплачені за нього кошти, а також наголошено на необхідності суворого дотримання вказаних у графіках термінів.

"Нинішня нарада є важливим етапом у низці заходів, спрямованих на реалізацію Закону "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу", - наголосив у своєму виступі перший заступник генерального директора ДК "Газ України" Іван Варга. Він зазначив, що напружена спільна робота фахівців Компанії і регіональних підприємств сприяє створенню на даний час якісної нормативної бази та механізмів виконання даного Закону.

Оскільки борги, що виникли протягом 1998-2004 років гальмують розвиток підприємств ПЕК і газової галузі зокрема, виконання Закону дозволяє не лише їх погасити, списати або реструктуризувати, а й сприяє усуненню причин виникнення заборгованості, оздоровленню фінансового стану підприємств з газопостачання та газифікації, підприємств теплокомуненерго.

"Неодмінною умовою впровадження в роботі газового ринку і максимальної віддачі норм нового законодавства є посилення дисципліни розрахунків", - підкреслив Іван Варга. - Хоча у порівнянні з минулим у поточному році темпи розрахунків за спожитий природний газ населенням та підприємствами комунальної теплоенергетики мають позитивну динаміку і зросли з відповідно 90% до 95% і з 72% до 78%, нині постає завдання забезпечити до початку нового опалювального сезону 100-відсоткові розрахунки цих найбільш проблемних категорій споживачів енергоносія.

З цією метою Компанія почала укладати нові договори з підприємствами комунальної теплоенергетики на поставки природного газу, у яких враховано положення нового законодавства в сфері теплопостачання. Іван Варга звернув увагу учасників наради на відповідальність за порушення законодавства в сфері теплопостачання. Зокрема, згідно норм Закону України "Про теплопостачання" за постачання теплової енергії, параметри якої не відповідають державним стандартам, передбачено штрафні санкції у розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

На нараді ДК "Газ України у Дніпропетровську було розглянуто і завдання підприємств з газопостачання та газифікації на виконання постанови Кабінету Міністрів України "Про заходи щодо проведення у 2005 році розрахунків з погашення зобов'язань держави за знеціненими грошовими заощадженнями громадян в установах Ощадного банку колишнього СРСР шляхом погашення заборгованості за житлово-комунальні послуги"". Увагу керівників газових господарств було звернуто, зокрема, на необхідності невідкладного оформлення відповідних документів і розрахунків.

Учасники наради привітали також з ювілеєм голову правління підприємства з газопостачання та газифікації "Дніпропетровськгаз" Г. Алексеєнкова та побажали ветерану галузі міцного здоров'я й плідної праці.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також

Читайте также