Образовательной отрасли - приоритетное развитие

18.08.2005, 17:39

Правительство Украины будет определять приоритетное значение развитию образовательной отрасли. (укр.)

Уряд надаватиме пріоритетного значення розвитку освітньої галузі. На цьому наголосила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко під час підсумкової селекторної колегії Міністерства освіти і науки України, у якій змогли взяти участь понад 30 тис. освітян та керівників різного рівня завдяки послугам державної компанії "Укртелеком".

Прем'єр-міністр у своєму виступі привітала всіх освітян України з Днем незалежності та з початком нового навчального року, що наближаються, а також подякувала за чотирнадцять років напруженої праці, коли їм доводилося отримувати за свою нелегку працю мізерну зарплатню.

Новий український уряд, запевнила Юлія Тимошенко, робитиме все від нього залежне, щоб полегшити працю учителя середньої школи, викладача вищої школи і вихователя дитячих дошкільних закладів. Насамперед, це стосується фінансового забезпечення освітян, і в цьому плані уряд вже має певні здобутки. Нинішнього року консолідований бюджет на освіту становить 14 млрд. гривень проти 9,5 млрд. гривень, що виділялись на освітню галузь торік. Збільшення, яке Юлія Тимошенко назвала "унікальним проривом", за один фінансовий рік становить 45%. Водночас наступного року державні видатки на розвиток освітянської галузі уряд планує збільшити ще на 25-30%.

Протягом нинішнього року, за словами Юлії Тимошенко, заробітна плата українського вчителя має зрости в кілька етапів і до кінця року загалом збільшиться на 57%. Зокрема, з 1 вересня заробітна плата педагогам зросте в середньому на 15% з урахуванням міжпосадових співвідношень в оплаті праці.

Юлія Тимошенко поінформувала учасників колегії, що уряд нині посилено працює над виконанням 57-ї статті Закону України "Про освіту" і протягом трьох-п'яти найближчих років виплатить учителям усі борги з надбавок за вислугу років, що накопичилися протягом 1995-2002 років.

Болючою проблемою для освітян України залишається забезпечення житлом. Сьогодні на квартирному обліку перебуває 22 тисячі учительських родин. Уряд шукає шляхи розв'язання цієї проблеми. Як повідомила Прем'єр-міністр, розробляється кілька моделей забезпечення освітян житлом - за рахунок державного бюджету, за програмою 50 на 50, коли половину вартості житла сплачує протягом тривалого терміну сама людина, і довгострокове кредитування для молодих учительських родин.

Гроші на такі програми уряд, на думку його глави, зможе отримати від чесної і прозорої приватизації об'єктів, а також від продажу місцевою владою земель несільськогосподарського призначення. За словами Юлії Тимошенко, лише від повторної приватизації металургійного комбінату "Криворіжсталь" уряд зможе отримати як мінімум 15 млрд. гривень, ще від 3 до 5 млрд. гривень - від справедливого і прозорого продажу Нікопольського феросплавного заводу. "Гроші на глобальні програми, такі як освіта, можна і треба шукати, але українське суспільство має стати однодумцем уряду в цій справі", - наголосила Юлія Тимошенко.

Пріоритетними завданнями в освітянській галузі прем'єр-міністр України вважає повну комп'ютеризацію всіх шкіл, відкриття нових будинків для безпритульних дітей, заведення на кожну таку дитину ощадної книжки, яка супроводжувала б її до досягнення повноліття, повну ліквідацію безпритульності як суспільної хвороби протягом одного року, будівництво в кожній області нових шкіл, які відповідали б вимогам 21-го століття.

Прем'єр-міністр доручила Міністерству фінансів спільно з Міністерством освіти і науки запланувати у проекті Державного бюджету на 2006 рік кошти на реалізацію цільових програм у сфері освіти, зокрема, таких як "Сільський вчитель" та "Студентський гуртожиток".
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також