Канал "Дунай-Черное море" - первый год роботы

31.08.2005, 11:28

26 августа 2005 года прошел год с начала восстановления судоходного сообщения Дуная с Черным морем. (укр.)

За цей час по глибоководному судновому ходу (ГСХ) "Дунай-Чорне море" через гирло Бистре здійснено 717 суднопроходів. Сумарний модуль суден склав близько 5 млн. куб. м. Послугами українського ГСХ скористались судновласники з 21 країни світу, перевезено 650 тис. т вантажів, консолідований дохід за канальні та лоцманські збори за період дослідної експлуатації склав 5,7 млн. гривень.

На трасі ГСХ введена в дію сучасна регіональна система регулювання руху суден "Дунай", встановлено навігаційне устаткування, комбіновані системи електронних карт та супутникової системи позиціонування для річкової інформаційної системи (RIS). Проводки суден забезпечують висококваліфіковані лоцмани Державної морської лоцманської служби України.

До розробки проекту ГСХ "Дунай-Чорне море" залучалися наукові колективи профільних українських науково-дослідних установ, міжнародні природоохоронні організації, зарубіжні фахівці. За рекомендацією Національної Академії наук України у підготовці розділу "Оцінка впливу на навколишнє середовище" брали участь Інститут гідромеханіки, Одеський філіал Інституту біології південних морів та Дунайський біосферний заповідник.

Визначення варіанту ГСХ по гирлу Бистре, як найбільш обгрунтованого з екологічної та економічної точок зору, здійснено у повній відповідності до чинного законодавства та затверджених процедур на підставі висновку державної комплексної експертизи. Цей варіант траси має низку переваг, які дозволяють розраховувати на довготривалу успішну експлуатацію ГСХ, а саме: найбільш повільне в порівнянні з іншими ділянками висунення морського краю дельти; постійне збільшення частки водного стоку; винесення основної маси наносів з рукава за межі узмор'я; порівняно швидке зростання глибин моря за областю бару.

Результати комплексного екологічного моніторингу у 2004-2005 роках показали, що зміни, які відбуваються внаслідок експлуатації ГСХ, не перевищують прогнозних і допустимих, а в окремих випадках є значно нижчими.

Проблеми, пов'язані з вибором варіантів траси ГСХ та її впливом на природне середовище Дунайського біосферного заповідника широко обговорювалися і продовжують обговорюватися в пресі. Відкриття експлуатації ГСХ підтримується громадськістю та розціненюється як важлива історична подія регіонального і загальнодержавного масштабу. Про це свідчать резолюції Громадських слухань у Вилковому (03.03.2004) та Ізмаїлі (17.12.2004), численні листи територіальних громад регіону та громадських організацій.
По материалам пресс-службы Министерства транспорта Украины.

Читайте також