"Укргазвыдобування" планирует расширить производство электроэнергии из вторичных ресурсов

04.08.2005, 10:45

Компания "Укргазвыдобування", которая является дочерней компанией НАК "Нафтогаз Украины", планирует в 2005 году ввести в действие установку по производству электроэнергии из дымовых газов на Шебелинском газоперерабатывающем заводе и Тимофеевском газовом месторождении. (укр.)

Реалізація цих проектів дозволить компанії забезпечити 50% потреби в електроенергії електрикою власного виробництва.

За словами генерального директора ДК "Укргазвидобування" Іллі Рибчича, компанія планує також проектування та будівництво електростанцій з використанням теплового потенціалу газових викидів і вторинних енергоресурсів на Солохівському, Юлііївському родовищах, а також на Яблунівському газопереробному заводі. Реалізація цих планів дозволить отримувати на Харківщині та Полтавщині власну електроенергію для потреб буріння, видобування та переробки газу.

З квітня 2003 року "Укргазвидобування" виробляє електроенергію на Локачинському родовищі у Волинській області (підрозділ ГПУ "Львівгазвидобування"). Електроустановка потужністю 12 мВт працює на газі регенерації, не придатному для промислових і побутових споживачів. Протягом 2003-2004 років установка виробила 110 млн. кіловат-годин електроенергії, забезпечивши енергопостачання Локачинського району та ще майже трьох районів.

Електростанція Локачинського газового промислу складається з двох генераторних установок Centaur-50 фірми Solar Turbins, Inc. потужністю 5500кВА (4400кВт) кожна. Станція працює на непридатному для використання корозійно агресивному "кислому" газі, що виділяється в процесі роботи установки з очистки видобутого на родовищі природного газу, яка готує видобутий газ для продажу споживачам. 4,8% виробленої на установці електроенергії повністю забезпечують електрикою об'єкти Локачинського газопромислу. Решта виробленої електрики продаються через мережі ВАТ "Волиньобленерго". Зараз установка виведена на повну проектну потужність і здатна виробляти до 62 тис. 528 мегават електроенергії щорічно.

Облаштування Локачинського газового родовища розпочалося у 1997 році. Нині це комплекс з 20 газових свердловин та установки комплексної підготовки (очистки) видобутого природного газу. Загальна кошторисна вартість будівництва об'єктів Локачинського газопромислу складає 239,060 млн. грн., термін окупності - 7 років. Загальна вартість електроустановки та інших об'єктів енергетичного господарства газопромислу складає 47 млн. 648 тис. грн. На родовищі створено 70 робочих місць для місцевих мешканців.
По материалам пресс-службы ДК "Укргазвыдобування".

Читайте також

Читайте также