Правительство сделает все для создания нормальных условий для работы украинского бизнеса

05.08.2005, 10:44

Премьер-министр Украины Юлия Тимошенко на пресс-конференции прокомментировала важнейшие решения, одобренные на заседании Кабинета Министров Украины. (укр.)

Зокрема, під час урядового засідання було вирішено прискорити перегляд регуляторних та дозвільних актів, що дозволить вже до 1 вересня скасувати значну частину з 6392-х існуючих актів, заявила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. "2249 нормативних актів потребують невідкладного скасування, і ще 661 акт потребує детальнішого доопрацювання. Всі будуть працювати на те, щоб до 1 вересня у нас був мінімум регуляторних актів", - підкреслила глава уряду. Юлія Тимошенко зазначила, що Уряд робить усе для створення нормальних умов для роботи українського бізнесу.

На засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято рішення за наслідками спільної наради з главами облдержадміністрацій. З урахуванням проблем, які було обговорено на нараді, Кабінет Міністрів скоординував роботу керівників місцевих органів влади в єдине русло. "Основні завдання відображені у відповідних розпорядженнях Уряду і спрямовані на місця", - повідомила прем'єр-міністр України. "Це означає, - пояснила керівник уряду, - що робота центральної і регіональної влади починає істотно координуватися, і практично щомісяця ми проводитимемо моніторинг роботи кожної області і проводитимемо моніторинг виконання тих доручень, які були сформовані за розпорядженням уряду".

У ході засідання Кабінету Міністрів було також обговорено питання закупівлі зерна нового врожаю. Уряд зробив усе для того, щоб Державний резерв України, а також ДАК "Хліб України" мали фінанси для закупівлі зерна нового врожаю. Для цих цілей віднайдено 400 млн. грн. Юлія Тимошенко в черговий раз звернулася до хліборобів, виробників зерна з закликом не поспішати збувати своє зерно за безцінь, притримати його, адже на світових ринках, згідно з прогнозами експертів, найближчим часом відбуватиметься зростання цін на зерно. І тоді, виробники зерна одержать за свою продукцію нормальні, достойні ціни.

Предметом обговорення на засіданні уряду, за словами Юлії Тимошенко, була також ситуація з цінами на цукор. Глава уряду нагадала, що в попередні роки Верховна Рада обов'язково приймала закони, які дозволяли завозити в Україні велику, навіть надлишкову кількість цукру-сирцю. Цього року такого закону парламент не прийняв. В результаті дефіцит цукру викликав різке збільшення його ціни. Однак уряд знайшов вихід з цієї ситуації. Як заявила Юлія Тимошенко, "створена прекрасна правова модель як знизити ціни на цукор." Ця модель враховує інтереси як споживача, так і власного виробника.

За словами Юлії Тимошенко, Держрезерв буде реалізовувати ввезений цукор через тендери, аукціони, нормальну систему продажу в рамках чинного законодавства. А критика дій, уряду після неприйняття ВР відповідного закону, пов'язана, на думку прем'єр-міністра, із інформаційними спекуляціями певних політичних сил. "В минулі роки на ввезенні цукру наживалися ті, хто були в спеціальному розпису. А сьогодні прибутки підуть на поповнення Держрезерву та створення стратегічного запасу в країні", - зауважила вона. Використання запропонованої системи дозволить повернути вартість цукру на ринку до цін, які спостерігалися навесні (3,20-3,50 грн.). При цьому, в цілому в Україну буде ввезено цукру значно менше, ніж торік і позаторік.

Під час засідання Кабінету Міністрів було зроблено конкретний крок до вирішення питання постачання в Україну природного газу. Як повідомила прем'єр-міністр, уряд своїм розпорядженням сформував робочу групу на чолі з міністром палива та енергетики Іваном Плачковим для ведення відповідних переговорів. "Ми будемо вести переговори як суверенна держава, яка має справжню незалежність і розуміння, що є національними інтересами. Я думаю, саме такою українську сторону стали сприймати останнім часом в російському керівництві", - зауважила Юлія Тимошенко.

Ще одне питання стосувалося структурного аналізу державної власності, яку здійснили міністерства та обласні держадміністрації. На підставі цього аналізу Кабінет Міністрів затвердив перелік підприємств з повною або частковою державною власністю, які будуть приватизуватися в 2005-2006 роках. "Вчора ми затвердили перелік 520 підприємств, які можуть бути чесно приватизовані в цьому та наступному році. І завдяки цьому, ми зможемо зробити серйозне просування у виплатах громадянам України їх знецінених заощаджень", - сказала керівник уряду.

За словами Юлії Тимошенко, урядовий механізм із повернення знецінених заощаджень у колишньому Ощадбанку СРСР почав діяти. Вже в поточному році планується повністю здійснити повернення заощаджень у тій частині, яка здійснюватиметься шляхом погашення заборгованості за житлово-комунальні послуги. "До кінця року ми закриємо всі питання, які стосуються заборгованості по житлово-комунальних платежах", - підкреслила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також

Читайте также