Проведение аукциона по продаже нефти и газового конденсата на Украинской фондовой бирже - неправомерное

05.08.2005, 11:24

ОАО "Укрнафта" отказалось от участия в аукционе по продаже нефти и газового конденсата, запланированного к проведению на Украинской фондовой бирже на 2 августа 2005 года. (укр.)

Відкрите акціонерне товариство "Укрнафта" було змушене відкликати попередньо надані пропозиції за тих обставин, що за станом на сьогодні ні ЗАТ "Українська фондова біржа", ні Міністерством економіки України так і не надано роз'яснень щодо правомірності проведення аукціонів з продажу нафти та газового конденсату на базі Української фондової біржі.

Як власник і продавець нафти та газового конденсату ВАТ "Укрнафта" зацікавлене у проведенні аукціонів у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Однак, проведення таких аукціонів на базі Української фондової біржі є неправомірним, оскільки, відповідно до законів України, фондові біржі в Україні створюються виключно для операцій з цінними паперами та їх похідними й не можуть мати метою отримання прибутку.

Не з'ясованими остаточно є також обставини визнання ЗАТ "Українська фондова біржа" переможцем спеціалізованого конкурсу з визначення біржі, на базі якої проводитимуться аукціони з продажу нафти та газового конденсату. Цей конкурс проводився відповідно до норм наказу Міністерства економіки України, який не пройшов обов'язкову державну реєстрацію, й отже, відповідно до українського законодавства, є не чинним.

З огляду на викладені вище підстави, враховуючи необхідність запобігання розвитку кризових явищ в економіці України, зокрема на ринку нафтопродуктів, ВАТ "Укрнафта" і було прийнято рішення про відкликання пропозиції з продажу нафти на аукціоні та передачу її на переробку. Переробляючи нафту та реалізуючи виготовлені з неї нафтопродукти в мережі власних автозаправних станцій, ВАТ "Укрнафта" діє у повній відповідності до норм чинного законодавства України, не здійснюючи відчуження видобутих нафти та газового конденсату в жодний інший спосіб, а ніж передбачений Законом України "Про Державний бюджет України на 2005 рік".
По материалам пресс-службы ОАО "Укрнафта".

Читайте також

Читайте также