Укрзализныця продолжает вводить новые маршруты рельсового автобуса

05.10.2006, 11:28

На Южной железной дороге и Львовской железной дороге открыты два новых пригородных маршрута рейсового автобуса. (укр.)

Укрзалізниця продовжує впроваджувати у приміському сполученні найсучасніший залізничний транспорт - рейкові автобуси. 30 вересня такий "міні-поїзд" розпочав курсувати на Львівській залізниці за маршрутом Львів-Ворохта, а з 2 жовтня - рейковий автобус Південної залізниці з'єднав місто Суми з Білопіллям і Краснопіллям.

Зручний графік руху, доступна вартість проїзду та високий рівень комфорту дозволяють рейковим автобусам скласти гідну конкуренцію автомобільному транспорту. Запровадження рейкових автобусів на залізницях України - це принципово нове рішення, яке дозволяє значно покращити якість обслуговування пасажирів. Рейкові автобуси використовуються на тих маршрутах, де є невеликий пасажиропотік.

"Досвід експлуатації перших рейкових автобусів на Південній залізниці підтверджує доцільність використання саме такого виду транспорту на приміських малодіяльних дільницях, щоб пасажири мали можливість зручно дістатися до найбільш віддалених населених пунктів. Крім того, рейкові автобуси є достатньо економічним транспортом", - наголосив заступник начальника Головного пасажирського управління Укрзалізниці Іван Карпяк. - Це важливий момент, з огляду на збитковість пасажирських перевезень та необхідність оновлювати рухомий склад. Адже, зокрема, у приміському сполученні зараз експлуатується парк електропоїздів, майже половина з яких вже вичерпала нормативний термін експлуатації".

Залізничники зазначають: у той час, як в середньому на рік потреба у придбанні пасажирських вагонів складає 250-300 одиниць, за останні 13 років залізницями України за власні кошти придбано лише 226 вагонів (7% від потреби). А постійно зростаючі обсяги пасажирських перевезень вимагають придбання у наступному році 300-350 одиниць пасажирських вагонів.

Тим часом залізниці України продовжують нести збитки від пасажирських перевезень. Так, за 8 місяців цього року збитки склали 1,8 млрд. грн., що на 36,5% більше 2005 року, в т.ч. від приміських перевезень - 606,8 млн. грн. (112% до 2005 року). Залізниці продовжують надавати пільговий проїзд незахищеним верствам населення: ветеранам війни, праці, пенсіонерам за віком, інвалідам дитинства, дітям-сиротам, постраждалим внаслідок ЧАЕС, студентам та іншим пільговим категоріям громадян (загалом 26 категорій). За 8 місяців 2006 року сума, яка підлягає компенсації за перевезення пільговиків, склала 163,8 млн. грн., залізницям відшкодовано лише 46,3 млн. грн. (28,2%).

Вартість проїзду у рейковому автобусі на маршруті Суми-Білопілля складає 2,63 грн., Суми-Краснопілля - 2,79 грн. Час у дорозі - відповідно 45 хв. та 1 год.

Інший рейковий автобус Південної залізниці, введений раніше, діє на маршрутах Харків-Тополі та Харків-Куп'янськ-Радьківські Піски.

Загалом на залізницях України сьогодні курсує три рейкових автобуса: два на Південній залізниці та один - на Львівській (Львів-Ворохта).
По материалам пресс-релиза Укрзализныци.

Читайте також