ДК "Укргазвыдобування" проведет модернизацию Шебелинского газоперерабатывающего завода

13.11.2006, 15:26

ДК "Укргазвыдобування" одобрило направление модернизации существующих мощностей Шебелинского газоперерабатывающего завода, конденсата и нефти на 2007 год. (укр.)

Метою модернізації є підвищення ефективності роботи підприємства, збільшення глибини та обсягів переробки сировини, а також асортименту випуску нафтопродуктів.

На першому етапі, планується розширення резервуарних парків для зберігання товарних нафтопродуктів. Зокрема завершено розробку проекту будівництва 2-х резервуарів загальним об'ємом 10 000 кубометрів. Крім цього, існуючі резервуари будуть облаштовані понтонами, що дозволить суттєво знизити втрати сировини через випаровування.

Також планується закінчити будівництво та ввести в експлуатацію об'єкт регулювання зливу та обліку сировини. Це дасть можливість покращити контроль та облік за переробкою сировини, що поступає на підприємство у залізничних цистернах. Крім цього буде проведена модернізація вузлу наливу товарних нафтопродуктів в авто-бензовози, а також будівництво вузлу зважування нафтопродуктів, що відвантажуються залізничним транспортом. Дані роботи дозволять покращити умови праці робітників підприємства, а також впровадити більш досконалі методи обліку продукції.

У наступному році буде розпочато будівництво установки ізомеризації легких бензинових фракцій, що дозволить збільшити глибину переробки сировини, випуск високооктанових бензинів (А-95, А-98) та покращити їх екологічні характеристики шляхом зниження вмісту ароматичних вуглеводнів і бензолів.

В період з 27 жовтня по 4 листопада Шебелинський ГПЗ був зупинений згідно графіку на планово попереджувальний ремонт. Здійснено капітальний ремонт технічної установки ГФУ 1, 2 та регенерацію каталізатору установки каталітичного риформінгу.

Шебелинський газопереробний завод (відділення з переробки газу, конденсату та нафти) входить в структуру ДК "Укргазвидобування". Підприємство виробляє автомобільні бензини А-76, А-92, А-95, А-98, дизельне пальне, уайт-спиріт, мазут та інші нафтопродукти.

У 2005 році переробка газового конденсату та нафти на підприємстві склала 899 тис. тон, глибина переробки 88%. Починаючи з 2009 року ДК "Укргазвидобування" планує поступово нарощувати об'єми переробки сировини на Шебелинському газопереробному заводі. При вирішенні питання джерел фінансування та забезпечення підприємства сировиною планується збільшити переробку до 3 млн. тон на рік.
По материалам пресс-службы ДК "Укргазвыдобування".

Читайте також