Энергетика работает стабильно

14.11.2006, 11:39

13 ноября в Минтопэнерго состоялся брифинг министра топлива и энергетики Украины Юрия Бойко. (укр.)

"Енергетика знову працює стабільно", - так оцінив міністр головний результат 100 днів роботи уряду в енергетиці.

Серед важливих досягнень він назвав забезпечення стабільного постачання газу. "Як тільки ми потрапляли на будь-яку міжнародну конференцію, першим питанням було - скільки у вас газу і як ви плануєте пережити цю зиму", - зауважив міністр.

Він наголосив, що тепер на три роки зафіксований обсяг поставок газу, а нова ціна на 2007 рік - найнижча серед сусідніх країн. Юрій Бойко також відмітив, що ціна $95 була встановлена тільки на 2006 рік.

Серед інших результатів своєї роботи Бойко відмітив виконання плану антикризових дій в енергетиці, усунення спекулятивної складової на ринку нафтопродуктів, а також відновлення динаміки відносин із Росією. "Ми намагалися забезпечити стабільний розвиток нашої економіки і зробити так, щоб люди забули про проблеми з газом", - сказав Бойко.

Також міністр повідомив, що найближчим часом буде запропоновано механізм створення стратегічного запасу нафтопродуктів. Найбільш привабливим Юрій Бойко назвав механізм розроблений в Угорщині, згідно з яким стратегічний резерв формується за рахунок господарчих суб'єктів.

Окремо посадовець зупинився на питанні експорту електроенергії. Він зазначив, що всі контракти з експорту електроенергії будуть переглянуті і в 2007 році не буде жодного контракту, за яким експортна електроенергія постачатиметься за ціною нижчою, ніж її оптова ціна на внутрішньому ринку.

Особливу увагу Бойко приділив спільному українсько-польському проекту продовження нафтопроводу Одеса-Броди. Він, наголосив, що єдина проблема реалізації цього проекту - це необхідність визначити контрагента з польської сторони. Тим не менш, міністр виразив впевненість, що найближчим часом цей процес перейде в фазу конкретних домовленостей.

Також в ході брифінгу Юрій Бойко зупинився на питаннях створення міжнародного газотранспортного консорціуму, ситуації на ринку нафтопродуктів та інших аспектах енергетичної політики.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також