Увеличение рентной платы приведет к падению добычи газа ДК "Укргазвыдобування"

15.11.2006, 12:57

Предложенное проектом Государственного бюджета на 2007 год значительное увеличение рентной платы приведет к уменьшению объемов добычи природного газа ДК "Укргазвыдобування". (укр.)

Прогнозні нарахування рентної плати та збору за геологорозвідувальні роботи (ГРР) у 2007 році складуть 1,86 млрд. грн., що на 569 млн. грн. більше у порівнянні з минулим роком. Половина всіх додаткових платежів у наступному році припаде на збільшення рентної плати за видобуток природного газу - майже 283 млн. грн.

На сьогоднішній день дві третини родовищ компанії знаходяться на завершальній стадії розробки. Зважаючи на те, що запаси цих родовищ виснажені більш ніж на 50%, то стратегічним завданням Компанії є поповнення ресурсної бази. Водночас, введення в дію нових ставок тарифів рентної плати та підвищення коефіцієнтів зборів за ГРР призведе до скорочення інвестицій в геологорозвідувальні роботи компанією вдвічі.

Крім того, більш ніж на 200 млн. грн. знизяться капітальні вкладення в розробку нових родовищ. Внаслідок вимушеного недофінансування щорічне збільшення запасів природного газу буде скорочено з 17 млрд. куб. м до 7-8 млрд., що призведе до неминучого зменшення обсягів видобутку природного газу ДК "Укргазвидобування" у 2007 р. Це, своєю чергою, загрожує стабільній роботі ДК "Укргазвидобування" і змусить Кабінет міністрів України постачати більш дорогий імпортний газ на потреби населення.

У проекті Держбюджету на 2007 рік передбачається збільшення ренти на видобуток природного газу з існуючих 30,6 грн./тис. куб. м до 50 грн. Ставка ренти на видобуток нафти і газового конденсату підвищиться з 876,17 грн./т до 1090 грн. з глибини до 5000 м, та з 325 грн. до 404 грн. з глибини більше 5000 м.

ДК "Укргазвидобування" є найбільшою вітчизняною газовидобувної компанією. У 2005 році видобуток газу підприємствами ДК "Укргазвидобування" склав 14656 млн. куб. м. Весь газ, що видобувається Компанією, спрямовується на потреби населення.
По материалам пресс-службы ДК "Укргазвыдобування".

Читайте також