Украина получила статус наблюдателя в Энергетическом Сообществе

17.11.2006, 16:13

Во время встречи министров стран-участниц Энергетического Сотрудничества, которое состоялось 17 ноября в Скопье (Македония), Украине был присвоен статус наблюдателя. (укр.)

Про це йдеться у Резолюції зустрічі.

Під час прес-конференції міністр палива та енергетики України Юрій Бойко заявив, що буде пропонувати українському уряду стати повноправним членом Енергетичного Співтовариства, якщо це буде вигідно державі. "Це прагматичний підхід. Ми маємо відчути свою зацікавленість та побачити свої вигоди", - зазначив посадовець. Він також відмітив, що процес набуття статусу повноправного члену Енергетичного Співтовариства буде поступовим, контрольованим та включатиме в себе багато кропіткої роботи.

Міністр сказав, що для України дуже важливі відносини з ЄС, які будуються на взаємовигідній основі. "Ми маємо використовувати усе на благо своєї енергетичної системи та для забезпечення енергетичної безпеки країни", - наголосив міністр.

Юрій Бойко також відмітив, що такий капіталоємний бізнес, як енергетика неможливо розвивати без співробітництва. За його словами, статус спостерігача гарантує доступ до всіх інформаційних, технічних, фінансових установ, що діють в Європі.

"Це перший етап нашого співробітництва з Енергетичним Співтовариством. Для нас це перехідний етап до повноцінної інтеграції в Європейське співтовариство", - сказав він.

Також Бойко повідомив, що європейська спільнота очікує від України стабільності та допомоги у вирішенні енергетичних проблем Європи. "Ми, як країна, що зарекомендувала себе надійним партнером протягом багатьох років, яка забезпечує транзит російського газу, експорт електроенергії в Європу, намагаємося стати ще більш корисними для ЄС, ще більше інтегруватись в європейський енергетичний простір", - сказав міністр.

Голова Мінпаливенерго наголосив, що Україна пропонуватиме Європі більш тісне співробітництво, в тому числі в сфері зберігання газу для Європейських споживачів. "Такий досвід у нас вже був з Угорщиною і ми плануємо його розширяти і надалі", - сказав Юрій Бойко

Крім того, під час візиту в Скоп'є міністр Бойко зустрівся з єврокомісаром з питань енергетики Анрісом Пієбалгсом, який відмітив, що Україна має великі можливості як країна-транзитер, і як країна-виробник електроенергії. Участь в цій організації допоможе Україні реалізувати свій потенціал, а також - стане значним внеском у енергетичну стабільність в Європі. Сподіваюся, отримання Україною повноправного членства в цій організації не займе багато часу".
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також