18 ноября - День Генерального штаба Вооруженных сил Украины

18.11.2006, 14:17

В субботу, 18 ноября, отмечается День Генерального штаба Вооруженных сил Украины. (укр.)

Це свято було встановлено рік тому наказом Міністра оборони України з метою подальшого розвитку традицій у Збройних Силах України та підтримання престижу Генерального штабу ЗС України.

Саме 18 листопада 1991 року було видано перший наказ начальника тоді ще Головного штабу Збройних Сил України.

Сьогодні Генеральний штаб Збройних Сил України без перебільшення можна назвати мозком не тільки української армії, а й всієї оборонної структури держави. Він є головним військовим органом з планування оборони держави, управління застосуванням Збройних Сил України, координації та контролю за виконанням завдань у сфері оборони іншими військовими формуваннями, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, правоохоронними органами.

В особливий період Генеральний штаб ЗС України є робочим органом Ставки Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України.

Серед основних завдань, які покладаються на Генеральний штаб ЗС України - оперативне управління Збройними Силами, стратегічне планування застосування Збройних Сил та інших військових формувань для оборони держави, організація стратегічного розгортання та координація їх підготовки до виконання завдань у сфері оборони держави. Фахівці Генерального штабу здійснюють розробку та здійснення заходів коротко- та середньострокового оборонного планування у Збройних Силах, всебічного забезпечення армії, прийняття громадян на військову службу за контрактом, визначення потреб і ресурсів, необхідних для виконання покладених на Збройні Сили завдань, тощо.

Саме офіцери, генерали і службовці Генерального штабу ЗС України здійснюють прогноз тенденцій розвитку форм і способів ведення воєнних дій та засобів збройної боротьби, беруть активну участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері оборони, стратегії воєнної безпеки, обґрунтовують напрями розвитку Збройних Сил України, а також готують і подають Президентові України та органам державної влади пропозиції щодо прийняття рішень про підготовку держави і Збройних Сил до оборони.

За безпосередньою участю фахівців Генштабу були розроблені сотні життєво важливих для української армії документів - Законів України, Постанов Уряду, Державних програм. Серед них - Державна програма розвитку Збройних Сил України на 2006-2011 роки та затверджений Президентом України у березні 2006 року Стратегічний замисел застосування Збройних Сил України до 2011 року. Ці два документи чітко визначили конкретні завдання, які повинні виконувати частини і з'єднання Збройних Сил за сімома типовими ситуаціями, завдання, які перекривають увесь спектр можливих загроз, які визначають завдання і в мирний, і в особливий, і у воєнний час

Вже до кінця 2006 року Генеральний штаб Збройних Сил України завершить перехід на так звану J-структуру, апробовану в країнах-членах НАТО. Така структура дозволяє ліквідувати надмірні управлінські ланки, спростити механізм прийняття управлінських рішень, чітко визначити рівень відповідальності та повноважень посадових осіб, позбавити структурні підрозділи невластивих їм функцій.

В рамках кардинальних змін, які відбуваються в системі управління Збройних Сил, у складі Генерального штабу завершується процес створення Об'єднаного оперативного командування. Це новий орган управління, в якому будуть присутні офіцери і генерали всіх трьох видів Збройних Сил, і починаючи з 2007 року він буде здійснювати управління миротворчими підрозділами, а з 2008 року - будь-яким застосуванням Збройних Сил України, що відповідає передовим тенденціям розвинутих країн і передових армій світу.

У 2006 році саме фахівці Генерального штабу провели величезну роботу щодо зняття з економіки держави надмірного мобілізаційного навантаження на 25 мільярдів гривень.

Великий обсяг робіт було проведено над створенням нових методик оперативної і бойової підготовки з урахуванням переходу Збройних Сил України на однорічний цикл бойового навчання.

З липня 2004 року по теперішній час Генеральний штаб ЗС України очолює начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Кириченко Сергій Олександрович.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також