Украина обеспечит стабильный транзит российского газа в Европу

21.11.2006, 16:05

"Энергетическая безопасность - это общая ответственность всех сторон, которые принимают участие в международном энергетическом бизнесе. Ответственность Украины заключается в обеспечении стабильного транзита энергоносителей", - заявил министр топлива и энергетики Юрий Бойко на Международной конференции по энергетической безопасности в Брюсселе. (укр.)

Міністр наголосив, що Україна є ключовою транзитною країною. Він нагадав, що територією України транспортується до 80% експорту російського природного газу в Європу, а також 30 млн. тон російської нафти. "Саме тому український уряд приділяє особливу увагу темі поставок", - сказав міністр.

Юрій Бойко повідомив, що Україною закачано в підземні сховища більше 25 млрд. куб. м. газу, і це є запорукою стабільного транзиту російського газу в Європу.

Крім цього, міністр заявив, що Україна підтримує ініціативу створення європейського інвестиційного фонду в рамках політики сусідства ЄС, заявлену Бенітою Ферраро-Вальднер, Єврокомісаром з питань зовнішніх відносин та європейської політики сусідства.

На думку Юрія Бойка, такий фонд міг би слугувати моделлю майбутніх відносин між Україною та ЄС в сфері енергетики з метою забезпечення, котра принесе вигоду двом сторонам і забезпечить енергетичну стабільність в Європі.

На конференції обговорюється проект енергетичної стратегії ЄС - "Зелена книга: Європейська стратегія сталої, конкурентної та безпечної енергетики".

"Зелена книга: Європейська стратегія сталої, конкурентної та безпечної енергетики" офіційно представлена 8 березня 2006 р. Європейською комісією. "Зелену книгу" створено Єврокомісією для стимулювання обговорення викликів і проблем енергетичної стратегії. Після обговорення цей документ ляже в основу енергетичної політики ЄС.

На конференції виступили, зокрема, президент Європейської комісії Хозе Мануель Баррозу, Зеніта Ферраро-Вальднер, Єврокомісар із зовнішніх відносин та європейської політики сусідства, Андріс Пієбалгс, Єврокомісар із питань енергетики, виконавчий директор Клод Манділ, виконавчий директор Міжнародної енергетичної агенції, Андре Мерн'є, генеральний секретар Енергетичної Хартії, заступник голови правління ВАТ "Газпром" Олександр Медвєдєв та інші високопосадовці з ЄС, Росії та інших країн.
Инф. пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також