"Укртранснафта" возобновит проект "Укртранснафтопродукт" в экономически целесообразных масштабах

29.12.2006, 12:16

Об этом сообщил председатель правления ОАО "Укртранснафта" Игорь Кирюшин на пресс-конференции в Киеве. (укр.)

"Ми всі рішення прийняли і прорахували економіку проекту. "Укртранснафта" готова відновити "Укртранснафтопродукт" в масштабах, в котрих цей проект буде економічно доцільним", - наголосив він.

Голова компанії оцінив окупність проекту від 5 до 8 років. Водночас, він зазначив, що необхідно зробити кілька бюрократичних кроків для створення стабілізаційного запасу. "Компанія готова до двох варіантів переробки нафти як в Україні, так і за її кордонами. Щоби втілити ці рішення в життя, необхідні рішення низки інстанцій, таких як спостережна рада "Укртранснафти", а також затвердження рішенням Кабміну", - наголосив Ігор Кирюшин.

Створення стабілізаційного запасу нафтопродуктів на базі ДП "Укртранснафта" - це перший етап створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів згідно з європейськими директивами в галузі енергетичної безпеки.

Створення стабілізаційного запасу розпочалося в грудні і триватиме до кінця січня.

Призначення стабілізаційного запасу нафти і нафтопродуктів - стабілізація цінової ситуації на ринку в періоди ажіотажного попиту на нафту і нафтопродукти. Його обсяг - приблизно 200 тис. тонн світлих нафтопродуктів. Цього запасу достатньо для проведення товарної інтервенції протягом 5-10 діб.

Створення стабілізаційного запасу не потребуватиме додаткових коштів з боку бюджету. Кошти, близько $150 мільйонів, буде виділено компанією "Укратранснафта". На сьогоднішній день розглядається структура стабілізаційного запасу, що складається з дизельного палива та бензину А-76 у співвідношенні 50/50.

Після завершення формування стабілізаційного запасу буде створено агенцію із зберігання мінімального запасу нафтопродуктів. Вже розпочато розробку нормативної бази для цього. Очікується, що мінімальний запас нафтопродуктів та нафти, якого вистачить на 90 діб, згідно європейських стандартів, в Україні буде створено протягом 10 років.
По материалам пресс-релиза ОАО "Укртранснафта".

Читайте також