Авиакомпания МАУ продала первый электронный авиабилет в своем офисе

21.02.2006, 11:25

17 февраля в кассе МАУ был проданный первый электронный авиабилет пассажиру, который утром 20 февраля вылетел по маршруту Киев - Лондон. (укр.)

Продаж електронного квитка у власному офісі з продажу авіаційних перевезень став початком завершального етапу впровадження технології продажу електронних авіаквитків.

Авіакомпанія МАУ запровадила нову систему оформлення авіаквитків через мережу Інтернет восени 2005 року. 26 жовтня минулого року здійснив переліт перший пасажир МАУ з електронним квитком за маршрутом Новий Орлеан - Хьюстон - Лондон - Київ.

Переваги технології "електронний квиток" полягають у тому, що пасажири, які обрали таку форму авіаквитка, позбавлені незручностей, пов'язаних з використанням звичайних паперових проїзних документів. Нова технологія дозволяє оформити і оплатити квиток, на виходячи з дому або офісу. Значно спрощується процедура реєстрації на авіарейс, мінімізується загроза втрати квитка, оскільки для реєстрації в аеропорту пасажиру достатньо пред'явити документ, який посвідчує особу.

Наступним кроком впровадження електронних квитків буде подальше розширення електронної комерції через агентську мережу.

З листопада 2005 року для здійснення авіаперельотів на регулярних рейсах МАУ також запроваджено принципово нову для України сучасну систему обслуговування пасажирів - безквиткову подорож (ticketless travel). Відтепер пасажир може взагалі не оформляти квиток - достатньо забронювати місце в літаку, оплатити вартість перевезення за допомогою кредитної картки і роздрукувати підтвердження.

Безпеку грошових операцій на сайті МАУ забезпечує глобальна процесингова система Bibit Global Payment Services банку Royal Bank of Scotland. До сплати приймаються кредитні картки Visa, Visa Electron, Master Card та American Express. За останні два місяці 2005 року за системою ticketless продано 1180 авіаперевезень, і 1643 - за шість тижнів цього року.

Для авіакомпанії застосування електронних квитків значно заощаджує час на управління паперовими потоками (оформлення квитків, реєстрацію, звітність), підвищує контрольованість процесу продажу повітряних перевезень.

На своїх щорічних зборах влітку 2004 року Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) закликала своїх членів до кінця 2007 року повністю відмовитися від оформлення авіаквитків на паперових бланках. Від готовності повітряних перевізників надавати послуги з електронного оформлення квитків безпосередньо залежить рейтинг авіакомпаній на світових ринках.

Перша на пострадянському просторі система он-лайн бронювання авіаквитків була запроваджена фахівцями МАУ 1998 року. За час, що минув відтоді, авіакомпанія МАУ вдосконалила систему електронного продажу авіаквитків і наразі за класифікацією IATA віднесена до категорії авіаперевізників так званої ?зеленої зони? як така, що здійснює повноцінний продаж електронних проїзних документів, у тому числі - за інтерлайн-угодами з провідними перевізниками світу. Серед більш як 120 інтерлайн-партнерів МАУ - всесвітньо відомі компанії Continental Airlines Inc., Austrian Airlines та British Airways. З компанією Continental Airlines Inc. укладено двосторонню угоду про взаємне визнання електронних квитків (Interline Electronic Ticketing Agreement).

Авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" - один із лідерів ринку міжнародних авіаперевезень України. Заснована в 1992 р., МАУ стала однією з перших українських авіакомпаній із залученням іноземного капіталу. МАУ також є першою авіакомпанією на території СНД, яка почала експлуатацію літаків Боїнг-737. На разі флот МАУ складається з 10 літаків Боїнг-737 різної конфігурації. Сьогодні авіакомпанія з'єднує Україну з 3000 пунктами в усьому світі, виконуючи 200 регулярних рейсів на тиждень до Лондона, Парижа, Амстердама, Брюсселя, Берліна, Франкфурта, Дюссельдорфа, Відня, Цюриха, Рима, Мадрида, Барселони, Лісабону, Гельсінки, Кувейту, Дубаї, Львова, Донецька, Сімферополя та Одеси. Базовим аеропортом МАУ є міжнародний аеропорт Києва "Бориспіль" (КВР). МАУ має більш ніж 40 представництв в Україні та за кордоном, а мережа продаж авіакомпанії охоплює 70 країн світу. МАУ володіє сертифікатом JAR-145, який дає право на повний цикл технічного обслуговування авіаційної техніки Боїнг, включаючи виконання трудомістких форм та ремонтів у обсягах C і D, і здійснює технічне обслуговування літаків ряду авіакомпаній України і країн СНД. МАУ стала першим офіційно зареєстрованим оператором IOSA в країнах СНД, який успішно пройшов спеціальний Аудит експлуатаційної безпеки IATA (IATA Operational Safety Audit). МАУ має дочірню компанію з наземного обслуговування в аеропорту "Бориспіль" - "Інтеравіа". Акціонери МАУ: Фонд державного майна України - 61,6%, Austrian Airlines - 22,5%, компанія Aer Cap - 6% і Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) - 9,9%.
По материалам пресс-релиза МАУ.

Читайте також