АУБ и Банковская Ассоциация Центральной и Восточной Европы договорились о сотрудничестве

22.02.2006, 13:07

В Ассоциации украинских банков состоялась встреча президента АУБ Александра Сугоняко с Иштваном Ленгелем, генеральным секретарем Банковской Ассоциации Центральной и Восточной Европы, штаб-квартира которой находится в Венгрии. (укр.)

Як поінформував пан Ленгель, Банківська Асоціація Центральної та Східної Європи (BACEE) була заснована в 1996 р. з метою просування ділових відносин її банків-членів з фінансовими установами Центральної та Східної Європи (ЦСЄ). Задля підтримки поширення бізнесу у цих країнах, BACEE забезпечує інформаційні та аналітичні послуги щодо країн та банківських ризиків у них. З другого боку, BACEE надає консультативні послуги банкам-членам з ЦСЄ, які хочуть розвивати більш активну присутність на міжнародних ринках. Ці послуги включають пропозиції щодо ділової політики, прозорості (транспарентності), представлення банківської документації зарубіжним партнерам, до- і після-рейтингові консультації, залучення кредитних ліній від зарубіжних банків та міжнародних фінансових установ, а також підготовка для продажу зарубіжним інвесторам. За словами п. Іштвана Ленгеля, BACEE створила унікальну базу даних з інформацією про банки у регіоні ЦСЄ, яка є вільно доступною для її членів та стала одним з найбільш важливих джерел інформації щодо банків у Центральній та Східній Європі.

Зі свого боку президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко поінформував угорського гостя про діяльність АУБ, розповів про стан і розвиток національної банківської системи, проблеми, що стоять перед нею.

За словами п. Іштвана Ленгеля, Банківську Асоціацію Центральної та Східної Європи цікавить, насамперед, налагодження тісної співпраці, а також можливість надання аналітичних послуг українським банкам, участь у підготовці фахівців для вітчизняних банків з "Базелю-2", кредитних ризиків тощо.

Гість також розповів про нові можливості аналізу фінансових звітів, планування, менеджменту та корпоративного управління. Він зауважив, що співробітництво в цій сфері має бути корисним для всіх сторін і сприяти залученню інвестицій в українську банківську систему. Новітні методики повної аналітики банків повинні сприяти підвищенню прозорості та інвестиційної привабливості вітчизняних фінансових установ.

Банки мають відповідати очікуванням потенційних покупців та інвесторів, - зазначили учасники зустрічі. - Вони повинні мати не тільки привабливі звіти у числовому вираженні, а й мати відповідний рівень менеджменту та культури управління.

Під час зустрічі сторони домовилися про підписання Угоди про співпрацю між Банківською Асоціацією Центральної та Східної Європи та Асоціацією українських банків.

Як зазначив президент АУБ Олександр Сугоняко: "Слід враховувати, що вітчизняна банківська система тривалий час розвивалася в агресивному середовищі, але діяла за ринковими принципами і була найбільш прозорим сектором економіки. Ми теж маємо багато корисних надбань. Така співпраця повинна принести взаємну користь".

На закінчення зустрічі гість подякував за відверту розмову і отриману інформацію, висловивши побажання щодо продовження співпраці.

У зустрічі з боку Асоціації українських банків також брала участь директор фінансово-економічного Департаменту Тамара Волинько.
По материалам пресс-службы Ассоциации украинских банков.

Читайте також