Нагнетание ситуации на рынке хлеба и сахара создается искусственно

08.02.2006, 11:48

Нагнетание ситуации на рынке хлеба и сахара создается искусственно и не имеет под собой реальных экономических оснований. Об этом заявил председатель Госкомрезерва Украины Богдан Федорчук. (укр.)

За його словами, певним зацікавленим бізнес-структурам вигідно створювати ажіотаж на ринку, аби підготувати ґрунт для наступного підвищення цін. Ситуація "підігрівається" усіма доступними засобами: від необґрунтованих заяв про дефіцит зерна та цукру до "притримання" цих продуктів у пунктах зберігання для створення штучного дефіциту.

"Потрібно розуміти, що зерно, цукор та інші стратегічні запаси зберігаються не лише у Держрезерві, а й на складах інших організацій. Ці структури мають досить серйозний вплив і використовують його, щоб створити в суспільстві вигідну для себе ситуацію ажіотажного попиту та очікування підвищення цін", - зазначив Богдан Федорчук.

У свою чергу, Держкомрезерв, Аграрний фонд, ДАК "Хліб України" та інші зберігачі державних запасів зерна, цукру та інших товарів, мають достатньо можливостей, щоб впливати на ситуацію та в разі необхідності проводити інтервенції на ринку, аби зберегти стабільні ціни.

Зокрема, що стосується запасів Держрезерву, за словами Богдана Федорчука, після затвердження Кабінетом Міністрів плану освіження на ринку буде продано достатньо велику кількість борошна, і ціна його буде невисокою.

В той же час, як підкреслив голова Держкомрезерву, рішення щодо продажу будь-яких матеріальних цінностей з Державного резерву, як і рішення про проведення інтервенцій для стабілізації ситуації на ринку, знаходиться виключно в компетенції Уряду. Що стосується плану освіження запасів Державного резерву, він уже пройшов попередню перевірку в Міністерстві економіки та Міністерстві фінансів. Були отримані певні зауваження, які враховані у новому варіанті плану. На сьогодні він знаходиться на погодженні, після чого має бути затверджений Кабінетом Міністрів.

Відносно ситуації на ринку цукру, за оцінками експертів Мінекономіки, Мінагрополітики та НАЦУ "Укрцукор", на сьогодні в Україні нереалізовані запаси цукру становлять понад 1,7 млн. тон. Така кількість у змозі повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку принаймні до грудня поточного року. Отже, всі заяви про очікуване підвищення ціни та створення ажіотажу на ринку цукру є ніщо інше як штучне нагнітання пристрастей.

У свою чергу, за словами Богдана Федорчука, Державний комітет України з державного матеріального резерву в повному обсязі виконує всі поставлені перед ним завдання щодо закладення до Держрезерву необхідної кількості товарів продовольчої групи, енергоносіїв та інших матеріальних цінностей. Саме забезпечення цих запасів дозволяє виконувати основних завдань Держкомрезерву, а саме - збереження стабільної ситуації на ринку та надання необхідної підтримки економіці держави.
По материалам пресс-релиза Госкомрезерва Украины.

Читайте також

Читайте также