"Нафтогаз Украины" в полном объеме выполнит налоговые обязательства перед госбюджетом

29.03.2006, 18:20

НАК "Нафтогаз Украины" в полном объеме выполнит обязательства по уплате налогов перед государственным бюджетом в 2006 году. (укр.)

За підсумками 2005 року Компанія сплатила податків та зборів до державного бюджету на 7% більше запланованого. У порівнянні з 2004 роком надходження від підприємств НАК "Нафтогаз України" до державного бюджету збільшилися майже вдвічі.

Відповідно до ст. 8 Закону про Державний бюджет України на 2006 рік встановлено звільнення від ПДВ по операціях з ввезення природного газу на митну територію України відповідно до зовнішньоекономічних контрактів, укладених на виконання міжнародних договорів України. Однак з початку 2006 року НАК "Нафтогаз України" не отримувала природний газ на виконання міжнародних договорів. Відповідні обсяги природного газу постачалися через компанію "РосУкрЕнерго", і, таким чином, операції з ввезення природного газу на митну територію України, не підпадали під дію ст. 8 Закону про Державний бюджет України на 2006 рік.

Це призвело до значних податкових нарахувань з податку на додану вартість у НАК "Нафтогаз України". При ввезенні природного газу на митну територію України НАК "Нафтогаз України" має сплачувати ПДВ, виходячи з контрактної вартості, що відволікає значні обігові кошти (близько 5,2 млрд. грн. на рік при ввезенні понад 50 млрд. куб. м природного газу за ціною $95/тис. куб. м). Це негативно позначиться на своєчасності розрахунків Компанії за імпортований природний газ. Дані надходження не були передбачені в доходах державного бюджету на 2006 рік.

В опалювальний період 2005-2006 НАК "Нафтогаз України" опинилася в скрутному фінансовому становищі через катастрофічний дефіцит обігових коштів, спричинений державним регулюванням цін на природний газ, необхідністю першочергових розрахунків за імпортований природний газ та недосконалою податковою політикою щодо оподаткування операцій з постачання імпортованого природного газу в Україну. Компанія фактично позбавлена можливості вчасно сплачувати ПДВ як при митному оформлені газу, так і під час реалізації цього газу на внутрішньому ринку. ПДВ може бути перераховано до бюджету лише після реалізації імпортованого природного газу споживачам України та отримання коштів за нього.

Реалізуючи імпортований природний газ та газ власного видобутку споживачам соціальної сфери за регульованими державою цінами, які є майже незмінними з 1999 року, Компанія протягом останніх років фактично дотує зазначених споживачів, що спричиняє виникнення дефіциту обігових коштів та зменшення фінансування виробничих програм.

Слід зазначити, що в умовах фактичного скасування нульової ставки ПДВ на продаж імпортованого природного газу, падіння розрахунків за природний газ підприємств ТКЕ склало 30-50%, що викликало збільшення заборгованості за газ та зростання податкової недоїмки НАК "Нафтогаз України". Крім того, з початку 2006 року низка промислових споживачів України збільшила заборгованість за спожитий природний газ на 225 млн. грн. Загальний борг споживачів України з початку поточного року зріс більше ніж на 700 млн. грн.

Враховуючи дефіцит обігових коштів (який пояснюється ціновою політикою, значною заборгованістю споживачів за використаний природний газ та необхідністю проведення першочергових розрахунків за імпортований природний газ) встановлення нульової ставки ПДВ на операції з продажу імпортованого природного газу, слід розглядати як необхідну умову для забезпечення Компанією безперебійного і безаварійного функціонування газотранспортної системи, своєчасних розрахунків за природний газ та з бюджетом.

Для стабільного постачання природного газу в Україну та своєчасних розрахунків за імпортований природний газ і розрахунків з бюджетом необхідно звільнити від ПДВ операції з ввезення природного газу на митну територію України та встановити нульову ставку ПДВ на операції з продажу імпортованого природного газу. При виконанні вищезазначених умов Компанія у повному обсязі виконає податкові зобов'язання перед державним бюджетом України у 2006 році.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також

Читайте также