СБУ зафиксировала около 29 тыс. попыток вмешательства в серверную систему ЦИК

01.04.2006, 14:12

В период с 23 по 30 марта Службой безопасности Украины зафиксировано около 29 тыс. компьютерных атак и попыток вмешательства в ресурсы информационно-аналитической системы "Выборы народных депутатов Украины". В то же время система защиты информации не позволила реализовать ни одну из них. (укр.)

Служба безпеки України констатує безперебійність і чіткість роботи серверної системи Центральної виборчої комісії України під час проведення парламентських виборів.

У відповідності до вимог законодавства в сфері захисту інформації, з метою забезпечення цілісності, прозорості та доступності даних, що накопичуються, обробляються та зберігаються в інформаційно-аналітичній системі "Вибори народних депутатів України" (ІАС), перед початком виборів Служба безпеки України провела відповідну державну експертизу системи захисту.

Вжиті заходи забезпечили надійність та безперебійність функціонування IAC "Вибори народних депутатів України", а також унеможливили несанкціоноване підключення до IAC додаткових елементів.

Вперше було застосовано механізм електронного цифрового підпису. Складний алгоритм парольного доступу (пароль складався з трьох частин, свої частини паролю представники ЦВК, СБУ та розробника (корпорація "Атлас") зберігали і вводили окремо) виключив можливість отримання кодів доступу до серверу ЦВК будь-якою сторонньою особою.

Крім того, цілодобове чергування, відео спостереження, обмеження доступу персоналу та фізична охорона серверного приміщення ЦВК виключила несанкціоноване проникнення до кімнат, де розташовані основні елементи IAC, та здійснення будь-яких неправомірних дій.

Участь фахівців СБ України в роботі комісій з перевірки стану захищеності регіональних фрагментів IAC в окружних виборчих комісіях дозволила упередити можливі порушення безпеки та завчасно усунути виявлені вразливості.

На відміну від виборів Президента 2004 року, коли затримки в передачі інформації складали від 2 до 24 годин, під час проведення нинішніх виборів попередні відомості про хід голосування, що передавались від окружних виборчих комісій до ЦВК системою ІАС, надходили без затримок та одразу відображалися на головному моніторі ЦВК і в мережі Інтернет.
Инф. пресс-центра СБ Украины.

Читайте також

Читайте также