В Киеве прошли переговоры министров иностранных дел Украины и Новой Зеландии

20.04.2006, 15:30

Сегодня, 20 апреля, состоялись переговоры официальных делегаций Украины и Новой Зеландии под председательством министра иностранных дел Украины Бориса Тарасюка и министра иностранных дел Новой Зеландии Уинстона Питерса в рамках его официального визита в Украину 19-21 апреля 2006 года. (укр.)

У ході зустрічі було обговорено широке коло питань сучасного стану та перспектив розвитку двосторонніх відносин і міжнародного співробітництва.

Керівник зовнішньополітичного відомства Нової Зеландії висловив повну підтримку демократичним реформам, що відбуваються в Україні після Помаранчевої революції.

Підтверджено прагнення обох країн поглиблювати та розширювати співробітництво в усіх сферах, що становлять взаємний інтерес. Особливий наголос у цьому контексті зроблено на зацікавленості сторін у розвитку двостороннього торговельно-економічного співробітництва, зокрема у сферах сільського господарства та рибальства.

Відзначено також перспективність співпраці у таких галузях як суднобудування, морські перевезення, геологічна розвідка, видобуток нафти, газу та вугілля, постачання енергетичного та видобувного обладнання тощо.

Новозеландську сторону поінформовано про заходи, що вживаються українським урядом з метою створення привабливого інвестиційного клімату в Україні, та висловлено сподівання стосовно активізації діяльності новозеландських інвесторів на українському ринку.

Підкреслено важливість для подальшого розвитку всебічного співробітництва проведення у найближчому майбутньому бізнес-форуму за участю представників ділових кіл України та Нової Зеландії.

Українською стороною висловлено вдячність уряду Нової Зеландії за підтримку прагнень нашої держави щодо набуття членства у СОТ.

Сторонами відзначено перспективність активізації співробітництва у культурно-гуманітарній галузі, а також щодо захисту навколишнього середовища, зокрема, в регіоні Антарктики.

Обговорено також широке коло питань міжнародної проблематики, зокрема, взаємодії у рамках ООН та інших міжнародних організацій, участі у миротворчих операціях, боротьби з тероризмом тощо.

Б. Тарасюк поінформував новозеландську сторону щодо зовнішньополітичних пріоритетів України, зокрема, відносин з Європейським Союзом, НАТО, Росією та США.

У свою чергу У. Пітерс повідомив про діяльність Нової Зеландії, спрямовану на підтримку демократичних процесів у південній частині Тихого океану.

За результатами переговорів підписано Спільну заяву.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также