В Москве прошло заседание Совета министров иностранных дел стран СНГ

21.04.2006, 17:15

Министр иностранных дел Украины Борис Тарасюк принял участие в очередном заседании Совета министров иностранных дел государств-участниц Содружества Независимых Государств, которое состоялось сегодня, 21 апреля, в Москве. (укр.)

Українська сторона запропонувала додатково внести на розгляд засідання принципово важливе для України питання про визнання Голодомору 1932-1933 років актом геноциду українського народу. При цьому українська сторона наголосила, що не йдеться про наміри зводити рахунки з минулим. Прийняття такого рішення стане проявом солідарності з українським народом. Підтримка пропозиції України мала б також принципове значення з точки зору попередження масових і грубих порушень прав людини, нових проявів тоталітаризму в державах-учасницях СНД. Б. Тарасюк подякував главам делегацій Азербайджану, Грузії та Молдови за підтримку згаданої пропозиції.

У ході засідання було розглянуте питання про реалізацію ініціатив Президента України Віктора Ющенка, висунутих під час Казанського саміту Співдружності 2005 року та спрямованих на підвищення ефективності діяльності СНД. Ці ініціативи стосувалися важливих проблем багатостороннього співробітництва, а саме: механізму функціонування зони вільної торгівлі у межах СНД, створення транспортних коридорів для транспортування енергоносіїв, гарантій прав у сфері пенсійного забезпечення, активізації співробітництва у сфері реадмісії та договірно-правового оформлення державних кордонів між країнами.

Українська сторона вкотре підкреслила свою готовність сприяти активізації взаємодії держав-учасниць Співдружності та поінформувала партнерів про своє бачення шляхів реалізації наших ініціатив. З цією метою були зроблені пропозиції, зокрема, щодо проведення додаткових консультацій між міністерствами закордонних справ держав-учасниць СНД для узгодження позицій сторін з проблем заморожених конфліктів і торговельних війн на теренах СНД як нових викликів для розвитку відносин між державами-учасниками Співдружності.

Під час дискусії міністр закордонних справ України наголосив на необхідності активізації економічного напряму діяльності Співдружності як пріоритетного. Б. Тарасюк також наголосив на потребі удосконалення та реформування органів СНД, що має стати новим поштовхом для розвитку організації.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также