В Берлине обсуждали вопросы глобальной безопасности

20.05.2006, 13:35

19 мая министр иностранных дел Украины Борис Тарасюк принял участие в 23-й Международной конференции по вопросам глобальной безопасности, которая состоялась в Берлине (Федеративная Республика Германия). (укр.)

У своєму виступі міністр окреслив існуючі виклики безпеки у Чорноморському регіоні та на Західних Балканах.

Б. Тарасюк підкреслив, що активне залучення європейських та євроатлантичних інституцій до врегулювання конфліктів у регіоні Західних Балкан сприяло тому, що зараз ідуть активні пошуки шляхів покращення безпекової ситуації та регіонального співробітництва у регіоні.

Перспектива вступу до Європейського Союзу та НАТО стала найкращим стимулом для врегулювання конфліктів та розвитку співробітництва у регіоні Західних Балкан, - відзначив міністр. Він висловив переконання, що відкриття європейської перспективи перед країнами Східної Європи та Південного Кавказу також значною мірою сприятиме активізації діалогу між сторонами заморожених конфліктів з метою опрацювання найбільш прийнятних модальностей їхнього врегулювання.

Б. Тарасюк підкреслив, що Україна зробила значний внесок у забезпечення безпеки як у регіоні Західних Балкан, так і на просторах колишнього СРСР. Міністр особливу наголосив на зусиллях, які докладає Україна по Придністровському врегулюванню на основі Плану Ющенка Врегулювання через демократію.

Поряд із зусиллями по забезпеченню безпеки у регіоні Україна також надає важливого значення розвитку демократичних інституцій, захисту прав людини та верховенства права у регіоні, - сказав Б. Тарасюк.

Глава зовнішньополітичного відомства України поінформував присутніх щодо ініціативи Президентів України та Грузії щодо Спільноти Демократичного Вибору. Важливою складовою подальшої розвитку регіонального співробітництва є створення на основі ГУАМ нової регіональної організації, яка сприятиме демократії та економічному співробітництву, - заявив міністр.

Б. Тарасюк також ознайомив учасників конференції щодо головних зовнішньополітичних пріоритетів нашої держави, зокрема інтеграції України до Європейського Союзу та НАТО.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также