Министр здравоохранения Украины выступил на заседании высокого уровня ГА ООН по вопросам ВИЧ/СПИД

05.06.2006, 11:25

Министр здравоохранения Украины Юрий Поляченко вернулся из Нью-Йорка, где он принимал участие в работе Генеральной Ассамблеи ООН по вопросам ВИЧ/СПИД. (укр.)

2 червня ц. р. у штаб-квартирі ООН у Нью Йорку відбулось засідання Генеральної Асамблеї ООН з питань боротьби з ВІЛ/СНІД, під час якого виступили глави держав та урядів, міністри та представники високого рівня країн-членів ООН.

Виступаючи під час засідання, глава делегації України, міністр охорони здоров'я України Ю. В. Поляченко висловив сподівання, що політична декларація, схвалена за результатами засідання має стати для України новим потужним поштовхом для консолідації зусиль суспільства з метою протидії епідемії ВІЛ/СНІД. Міністр запевнив присутніх, що керівництво України усвідомлює відповідальність перед майбутніми поколіннями за здоров'я нації, загрозу якому становлять планетарні масштаби епідемії.

Ю. В. Поляченко виголосив звернення Президента України Віктора Ющенка до учасників засідання. Міністр охорони здоров'я України підтвердив відданість нашої держави у боротьбі з ВІЛ/СНІД.

В ході зустрічі високого рівня щодо всебічного огляду прогресу у реалізації цілей, визначених у Декларації про відданість у справі боротьби з ВІЛ/СНІД, прийнятої під час 26-ї Спеціальної сесії ООН у 2001 р. У зустрічі взяла участь делегація України на чолі з міністром охорони здоров'я Юрієм Поляченком.

Під час перебування у Нью-Йорку глава делегації України провів низку двосторонніх зустрічей, зокрема, зі спеціальним посланником генерального секретаря ООН з питань ВІЛ/СНІД у країнах Східної Європи, професором Л. Каллінгсом, з міністром охорони здоров'я Німеччини У. Шмідт, керівником Cекретаріату Глобального фонду для боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією К. Бенном та з головою "Фундації Клінтона" п. А. Магазінером.

На зустрічі з проф. Каллінгсом міністр від імені керівництва держави запевнив про відданість у справі боротьби з ВІЛ/СНІД, яка є пріоритетом державної політики України, визначений Президентом нашої держави. Міністр поінформував співрозмовника, що за результатами його зустрічі з представниками Світового банку у Вашингтоні було домовлено про спільний пошук шляхів з метою якнайшвидшого відновлення фінансування кредитного проекту "Контроль за епідемією ВІЛ/СНІД та туберкульозу в Україні". Проф. Каллінгс підкреслив, що Національна координаційна рада України з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції є найкращим прикладо м координації зусиль державних, неурядових та міжнародних організацій у боротьбі зі СНІД та зазначив, що повноцінне функціонування та подальша ефективна робота Ради є необхідною передумовою успішного виконання проектів Світового банку та Глобального фонду.

У ході бесіди з міністром охорони здоров'я Німеччини У. Шмідт були визначені напрями подальшої співпраці двох держав у медичній галузі, зокрема, у сферах медицини катастроф, реформи служби крові, кардіохірургії та інших. За результатами зустрічі було досягнуто домовленості щодо підписання до кінця поточного року спільного документу - плану дій, яким передбачатимуться такі форми співпраці як обмін фахівцями, передача досвіду, експертна допомога по окремих спеціальностях та у сфері політики реформ у галузі охорони здоров'я.

Представнику Глобального фонду було повідомлено, що під час останнього засідання Національної координаційної ради України з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції було розпочато процес підготовки заявки для подання в Глобальний фонд для боротьби зі СНІД, туберкульозом та малярією. Сторони наголосили, що координуюча роль Національної ради є основною вимогою Глобального фонду для продовження фінансування проектів у майбутньому.

З керівництвом "Фундації Клінтона" було досягнуто домовленості щодо залучення експертної допомоги Фундації для підготовки заявки України до Глобального фонду, безкоштовної передачі ліків для дітей, хворих на СНІД та підвищення кваліфікації медичного персоналу.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також