Украина и Россия обсудили вопросы сотрудничества с ЕС и НАТО

07.06.2006, 12:03

6 июня в Москве прошли украино-российские консультации по вопросам состояния и перспектив сотрудничества Украины и Российской Федерации с Европейским Союзом и НАТО. (укр.)

Делегацію України очолив перший заступник міністра закордонних справ України Антон Бутейко, делегацію РФ заступник міністра закордонних справ РФ Олександр Грушко. Консультації були проведені за ініціативою української сторони на підставі домовленостей між міністрами закордонних справ України і РФ у ході їхньої зустрічі у Страсбурзі 19.05.2006.

Під час зустрічі сторони обмінялися інформацією про розвиток їхніх відносин з ЄС, зокрема, у сфері енергетичної безпеки, спрощення візового режиму та реадмісії. Представники зовнішньополітичних відомств України та Росії обговорили питання підготовки нових базових угод своїх держав з ЄС на заміну існуючим Угодам про партнерство та співробітництво. У цьому контексті українська сторона наголосила, що для неї пріоритетним завданням є укладення з ЄС Угоди про асоціацію європейського типу.

Сторони обмінялися інформацією щодо розвитку відносин з НАТО. Українська сторона наголосила, що оскільки РФ не розглядає НАТО як загрозу (як зазначив Президент РФ В.Путін), то, природно, приєднання України до НАТО не може становити загрози для Росії. З огляду на існуюче тісне співробітництво РФ з НАТО та рівень і стан відносин РФ з державами-членами НАТО, Україна не бачить підстав для того, щоб її курс на набуття членства в Північноатлантичному альянсі справляв негативний вплив на її відносини з РФ. Навпаки, співпраця України з Альянсом у напрямі набуття в ньому членства, тісне і конструктивне співробітництво РФ з НАТО та України з Росією створюватимуть якісно новий компонент безпеки, стабільності й розвитку на євроатлантичному просторі.

Українською стороною було також запропоновано налагодити постійний діалог двох країн з питань співробітництва з НАТО шляхом проведення консультацій на рівні Міністерств закордонних справ, Міністерств оборони, Міністерств з питань надзвичайних ситуацій, Місій при НАТО, а також відповідних міжпарламентських механізмів співпраці.

Серед питань, які розглядалися, сторони окремо зупинилися на пошуку можливостей реалізації спільних практичних проектів співробітництва України та РФ з НАТО. Сторони домовилися продовжувати консультації на регулярній основі.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также