Спикер украинского парламента встретился с руководителями зарубежных дипмиссий

11.07.2006, 11:26

10 июля состоялась встреча председателя Верховной Рады Украины Александра Мороза с руководителями дипломатических миссий, аккредитованных в Украине. (укр.)

Зовнішня політика України з формуванням Антикризової коаліції у Верховній Раді України п'ятого скликання між фракцією Партії регіонів, фракцією Соціалістичної партії України та фракцією Комуністичної партії України залишатиметься незмінною і відповідатиме курсу, проголошеному Президентом України.

Про це у понеділок, 10 липня, у ході зустрічі з керівниками дипломатичних представництв в Україні заявив голова Верховної Ради України Олександр Мороз.

Звертаючись до дипломатів, акредитованих в Україні, він наголосив, що процедура обрання голови Верховної Ради України 6 липня "відбулася строго у відповідності до Конституції України та Регламенту Верховної Ради України" і до неї "немає зауважень навіть у опонентів". При цьому О.Мороз виокремив моменти, які призвели до розвалу Коаліції демократичних сил, зазначивши, що "для стабільності влади треба було брати відповідальність на себе", а тому Соціалістична партія України увійшла до Антикризової коаліції у складі Партії регіонів, СПУ та КПУ, про створення якої буде оголошено на пленарному засіданні Верховної Ради у вівторок, 11 липня.

Він також поінформував іноземних дипломатів про те, що у ході його зустрічі у понеділок з Президентом України Віктором Ющенком було обговорено питання, які стосуються діяльності Верховної Ради України та необхідності формування широкої коаліції за участю Блоку "Наша Україна". О. Мороз зазначив, що участь Блоку "Наша Україна" у діяльності коаліції "дозволить об'єднати Україну, завершити політичну реформу, розширити права органів місцевого самоврядування", що дозволить "ліквідувати двовладдя на місцевому рівні". При цьому керівник українського парламенту наголосив, що вважає "своїм святим обов'язком консолідацію українського суспільства, яке було розколоте штучно", та бачить своє завдання на посаді голови Верховної Ради України у тому, щоб "до 2011 року народні депутати зайнялися справами, яких очікує суспільство".

За словами голови Верховної Ради України, на пленарне засідання у вівторок також планується винести питання про формування комітетів Верховної Ради України та предмету їх відання. Він повідомив, що передбачається створити 27 комітетів, включаючи Спеціальну контрольну комісію з питань приватизації, розподіливши їх пропорційно між представниками коаліції та опозиції.

О. Мороз назвав "цілком імовірним", що у вівторок відбудеться голосування по кандидатурах першого заступника голови Верховної Ради України та заступника голови Верховної Ради України.

На запитання щодо процедури обрання суддів Конституційного Суду України він висловив сподівання, що вона відбудеться наступного тижня. "Сподіваюся, що наступного тижня будуть вирішені усі питання, які стосуються обрання суддів Конституційного Суду", - зазначив О. Мороз.

Голова Верховної Ради України також не виключив, що після консультацій з Президентом України уже цього тижня може бути сформовано Кабінет Міністрів України.

Відповідаючи на запитання щодо можливості розпуску Верховної Ради України п'ятого скликання, О. Мороз висловив переконання, що "розпуску парламенту не буде".

У зустрічі з головою Верховної Ради України О.Морозом взяли участь близько 70-ти представників дипломатичного корпусу, акредитованих в Україні.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також