"Укргазвыдобування" ввела в действие установку комплексной подготовки газа на Кобзовском газоконденсатном месторождении

14.07.2006, 15:58

Сегодня, 14 июля, состоялась торжественная церемония введения в действие второй установки комплексной подготовки газа на Кобзовском газоконденсатном месторождении в Харьковской области. (укр.)

В церемонії відкриття взяли участь голова правління НАК "Нафтогаз України" Олександр Болкісєв, генеральний директор ДК "Укргазвидобування" Ілля Рибчич, заступник міністра палива та енергетики Валерій Ясюк та керівники Харківської області.

Кобзівське ГКР є одним з найбільших родовищ в Україні. На ньому сконцентровано 9 бурових верстатів, з них 8 - на розвідку та освоєння верхнього поверху газоносності та 1 - для пошуку газу на глибинах 6000-6300 метрів. У 2006 р. планується залучити ще один буровий верстат із сучасним високотехнологічним імпортним обладнанням для буріння на глибинах 6300-6500 м. З метою впровадження передових технологій буріння на рівновазі за даною технологією передбачається буріння 6 свердловин.

В результаті буріння свердловини ©11 до глибини 5948 м, де неодноразово відмічалися газопрояви, були доведені високі перспективи газоносності великих глибин. Це дозволяє говорити про розкриття свердловиною потужного 700-метрового перспективного газонасиченого розрізу з аномально високим пластовим тиском. Оцінка перспективних ресурсів нижнього поверху газоносності - 80 млрд. куб. м газу. Загальна оцінка родовища складає 152 млрд. куб. м газу.

Кобзівське антиклінальне підняття вперше було виявлене у 1957 році в ході сейсморозвідувальних робіт на території Красноградського і Кегичівського районів Харківської області. У 1969 році за результатами буріння і випробування свердловини ?4 були встановлені ознаки газоносності нижньопермських покладів. Важливою датою для родовища був 2002 рік, коли в результаті буріння і випробування свердловини ?10, яка дала промисловий приплив газу дебітом 100 тис. куб. метрів на добу, були відкриті нові перспективи для родовища. Пробурені у 2003-2006 роках 9 свердловин значно розширили площу газоносності і збільшили його поверх, розкривши ще один високопродуктивний горизонт (Г-6) з якого отримані припливи газу до 550 тис. куб. м на добу. Оцінка запасів верхнього поверху газоносності складає 72 млрд. куб. м природного газу. З травня 2003 року родовище введене в дослідно-промислову експлуатацію. Станом на 1 січня 2006 р. експлуатаційний фонд складає 6 свердловин. На початку 2006 року ДК "Укргазвидобування" спільно з УкрНДІгазом розробила "Програму прискореного освоєння Кобзівського ГКР", яка передбачає забезпечення у 2007 році видобутку газу з родовища в обсязі 1,5 млрд. куб. м. Згідно цієї програми, планується буріння 33-х експлуатаційних та пошуково-розвідувальних свердловин.
По материалам пресс-службы ДК "Укргазвыдобування".

Читайте також

Читайте также