ДП "Газ-тепло" наладило производство мини-котелен для объектов социальной сферы

20.07.2006, 16:14

ДП "Газ-тепло" совместно с Харьковским институтом "Укроргстанкомпром" наладил производство автономных энергосберегающих мини-котелен для объектов социальной сферы. (укр.)

Перша партія з десяти міні-котелень чотирьох модифікацій відправлена до АР Крим.

"Газові блочні модульні котельні для теплозабезпечення окремих об'єктів житлово-комунального господарства на сучасному етапі розглядаються як найбільш раціональні інженерні рішення, що задовольняють усі потреби споживачів. Вони позбавлені багатьох недоліків, властивих централізованим системам опалення", - каже генеральний директор ДП "Газ-тепло" Д. О. Бублик.

У більшості теплових підприємств України основні фонди зношені на 90%. В розрахункових нормах вартості теплоенергії закладено втрати до 40%, в залежності від протяжності та рівня зношеності тепломагістралей. У нових модульних котельнях втрати зведені до мінімуму, оскільки котельні знаходяться безпосередньо поруч з об'єктом, що споживає тепло. Крім цього, на них встановлені найсучасніші системи підігріву, котли з чавунними теплообмінниками, які дозволяють довести ККД до 96%.

Ще однією перевагою нових модульних котелень є те, що вони дозволяють максимально точно забезпечувати потреби певного класу споживачів теплової енергії (у лікарні, школи чи дитячого садка ці потреби є різними). Врахування сезонного та добового факторів також дає змогу економити газ. За підрахунками спеціалістів ДП "Газ-тепло", це забезпечує ще 6% економії. Для кожного конкретного споживача підбирається найбільш ефективне насосне обладнання, за рахунок чого можна заощадити ще до 30% енергії. Загальна економія енергоресурсів складає 55-60%.

Для виробництва блочних модульних котелень використовуються газові котли "Pegasus" з чавунним теплообмінником італійської фірми "Ferroli". Ця фірма вже понад 50 років виробляє котельне обладнання і є однією з провідних у Європі. Усе інше обладнання котельні (а це понад 80%) - українське. Котельня працює в автоматичному режимі: програмується на тридцять днів з урахуванням температурного чинника, і розрахована на обігрів приміщення площею 2000-6000 квадратних метрів. Вартість однієї міні-котельні складає 150-230 тисяч гривень. До кінця 2006 року ДП "Газ-тепло" планує встановити до 100 таких міні-котелень. Загалом же з різних областей України надійшло понад 1200 заявок.

Перші модульні міні-котельні були встановлені на 9 об'єктах соціальної сфери у місті Алчевську Луганської області після техногенної катастрофи у січні цього року, а також у селі Водотиї Житомирської області, де у березні цього року стався вибух котла.
По материалам пресс-центра ДП "Газ-тепло".

Читайте також

Читайте также