В Яремче проходит совещание по вопросам работы газовых хозяйств

20.07.2006, 11:36

В Ивано-Франковской области проходит совещание ДК "Газ Украины", в котором принимают участие руководители предприятий по поставкам газа и газификации. (укр.)

20 липня у м. Яремча Івано-Франківської області розпочалася нарада ДК "Газ України" з керівниками підприємств з газопостачання та газифікації за участю фахівців НАК "Нафтогаз України" та представників місцевих органів влади. Учасників наради привітав голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Роман Ткач.

Проведення наради зумовлене необхідністю докладно розглянути широке коло питань роботи газових господарств. Зокрема, забезпечення підприємствами з газопостачання та газифікації належної дисципліни газопостачання, стану виконання постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1729 ( зміни і доповнення, внесені постановою КМУ від 09.06.2006 N 813) "Про забезпечення споживачів природним газом" та Закону України від 23.06.2005 N 2711 "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу", а також стану виконання договорів про використання державного майна, що не підлягає приватизації і знаходиться на балансі підприємств з газопостачання та газифікації, завдання з підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2006-2007 років, питання перспектив діяльності підприємств.

Одним з головних на нараді є питання реалізації природного газу споживачам через підприємства з газопостачання та газифікації та стан їх розрахунків за спожитий у 2006 р. природний газ.

Середній рівень розрахунків у першому півріччі з ДК "Газ України" підприємств з газопостачання та газифікації становить 87% (у 2005 р. - 91%), а загальна заборгованість - 328 млн. грн. (у 2005 р. - 187 млн. грн.). Зростання заборгованості зумовлено значним зростанням протягом півріччя ціни на газ для споживачів, а також на виробничо-технологічні витрати підприємств з газопостачання та газифікації, їх власні потреби та нормовані втрати.

У першому півріччі 2006 р., у порівнянні з аналогічним періодом 2005 р., при зменшенні його постачання енергогенеруючим компаніям (на 1 млрд. куб. м.) та промисловим споживачам (на 6,2 млрд. куб. м.), зросло споживання природного газу населенням (на 1,3 млрд. куб. м.). Розрахунки газопостачальних підприємств за природний газ, спожитий населенням, здійснені на 97% (у 2005 р. - 90%), а заборгованість становила 83 млн. грн. ( у 2005 р. - 113 млн. грн.). В той же час, було підкреслено на нараді, якщо більшість підприємств з газопостачання та газифікації забезпечують практично стовідсоткові розрахунки з ДК "Газ України" за спожитий у п. р. населенням природний газ, низка підприємств проводить цю роботу гірше, ніж торік. Особливо тривожна ситуація з розрахунками за спожитий населенням газ склалася у підприємствах "Черкасигаз", "Одесагаз", "Коростишівгаз", "Луганськгаз", "Закарпатгаз", "Харківміськгаз", "Волиньгаз", "Тернопільгаз". Це при тому, що, за оперативним моніторингом Компанії, населення розраховується з підприємствами з газопостачання та газифікації на 101,2%.

Враховуючи порушення цими газопостачальними підприємствами власних договірних зобов'язань щодо стовідсоткової оплати за спожитий газ, учасники наради вирішили за необхідне здійснити перевірки підприємств-боржників щодо виконання платіжно-фінансової дисципліни за договорами з ДК "Газ України".

Низький рівень розрахунків за газ, спожитий у 2006 р. бюджетними організаціями, відзначається у підприємствах "Севастопольгаз", "Львівгаз", "Тисменицягаз", "Полтавагаз" та деяких інших, де у поточному році стали гірше розраховуватися з ДК "Газ України", ніж торік.

У зв'язку з підвищенням з 1 липня п. р. НКРЕ ціни на природний газ на виробничо-технологічні витрати підприємств з газопостачання та газифікації, їх власні потреби та нормовані втрати, а також враховуючи імпортоване походження газу, на нараді було звернуто увагу керівників цих підприємств на недопустимість зростання заборгованості та необхідність її термінового погашення.

Учасники наради відзначили також пасивність значної частини підприємств з газопостачання та газифікації в роботі територіальних комісій з вирішення проблем взаєморозрахунків на виконання вимог Закону " 2711 "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу". Реалізація цього Закону надає можливість оздоровити фінансово-господарську діяльність підприємств.

На нараді було звернуто також увагу на те, що, у зв'язку з підвищенням цін на природний газ, на підприємства з газопостачання та газифікації покладена значна робота з переукладання договорів на постачання природного газу населенню.

Така ситуація змушує ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України" переглянути існуючий порядок розподілу та постачання природного газу споживачам.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також

Читайте также