Руководство "Нафтогаз Украины" и "Газпрома" обсудили вопросы сотрудничества в газовой сфере

07.07.2006, 14:46

6 июля в Москве состоялись переговоры министра топлива и энергетики Украины Ивана Плачкова и председателя правления НАК "Нафтогаз Украины" Александра Болкисева с председателем правления ОАО "Газпром" Алексеем Миллером. (укр.)

Під час зустрічі сторони обговорили наступні питання :

- постачання імпортного природного газу в Україну та заповнення підземних сховищ газу;

- виконання контрактів на постачання туркменського газу до України;

- ціна природного газу для України;

- діяльність ТОВ "Міжнародний консорціум з управління та розвитку газотранспортної системи України".

Українська сторона повідомила, що протягом 2006 року до підземних сховищ газу (ПСГ) буде закачано 16,4 млрд. куб. м природного газу. Цього вистачить для господарсько-економічних потреб України, які забезпечуються у осінньо-зимовий період за рахунок відбору газу з підземних сховищ. Сторони дійшли згоди, що обсягів природного газу, накопиченого в ПСГ України до кінця сезону закачування, буде достатньо для надійного й безперебійного транзиту природного газу до країн Європи. Окрім цього, було домовлено, що українська сторона віднайде можливість додатково закачати до ПСГ 1,5-2 млрд. куб. м газу, а російська сторона віднайде ресурси, необхідні для надійного забезпечення потреб споживачів Європи у разі виникнення екстремальних погодних умов, аналогічних до тих, що спостерігалися в січні-лютому 2006 року.

В ході обговорення питань постачання газу з Туркменистану українська сторона зазначила, що НАК "Нафтогаз України" має контракт на закупівлю туркменського газу на 2006 рік. Ціни, вказані в контракті, узгоджені Президентами України та Туркменистану, і НАК "Нафтогаз України" має наміри неухильно виконувати ці домовленості. Українська сторона також поінформувала, що графік розрахунків за спожитий газ узгоджено з туркменською стороною, і до завершення ІІІ кварталу 2006 року розрахунки буде виконано в повному обсязі.

Обговоривши питання ціни на природний газ, українська та російська сторона підтвердили, що протягом 2006 року ціна на імпортний природний газ для України не буде змінюватися.

Сторони також обговорили стан справ у ТОВ "Міжнародний консорціум з управління та розвитку газотранспортної системи України" та визначили перелік принципових проблемних питань. Було домовлено, що наступного тижня в Києві з цього приводу відбудеться робоча зустріч фахівців НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром".
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також

Читайте также