Энергоатом не согласен с выводами НКРЭ

08.07.2006, 12:52

ГП НАЭК "Энергоатом" возражает против выводов Национальной комиссии по регулированию электроэнергетики Украины (НКРЭ) относительно нарушения компанией лицензионных условий. (укр.)

ДП НАЕК "Енергоатом" заперечує висновки Національної комісії з регулювання електроенергетики України (НКРЕ) щодо порушення компанією ліцензійних умов через недотримання затвердженої НКРЕ структури тарифу, допущення перевитрат та неповного виконання окремих статей витрат у порівнянні із структурою тарифу.

По-перше, рішенням господарського суду України м. Києва © 5/19 від 15.07.2005 визнано право ДП НАЕК "Енергоатом" самостійно, в рамках діючого законодавства планувати свою діяльність, визначати стратегію і основні напрямки розвитку та визнано недійсним пункт діючої постанови НКРЕ, яким була затверджена структура тарифу.

По-друге, у своїй діяльності ДП НАЕК "Енергоатом" керується розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.05.2005 ©134-р "Про затвердження фінансового плану державного підприємства "НАЕК "Енергоатом" на 2005 рік", яке підприємство має виконувати. Зауважимо, що частина зауважень НКРЕ суперечить вимогам саме фінплану на 2005 рік.

Крім того, відповідно до пункту 5.1.4 статті 5 Статуту підприємства, затвердженого міністром палива та енергетики України, ДП НАЕК "Енергоатом" має право самостійно планувати свою діяльність, визначати стратегію та основні напрямки свого розвитку.

Статтею 44 Господарського кодексу України визначено право суб'єкта підприємницької діяльності вільно розпоряджатися своїм прибутком, що залишається після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Зазначимо також, що у 2005 році тариф НАЕК "Енергоатом" НКРЕ затвердила, виходячи з відпуску електроенергії 87,5 млрд. кВт.г, але через диспетчерські обмеження фактично було відпущено на 4,1 млрд. кВт.г менше, що не було враховано НКРЕ при перегляді тарифу. Компанія недоотримала через це понад 800 млн. грн. Крім цього, близько 100 млн. грн. "Енергоатом" недоотримав через неповну оплату з енергоринку.

Водночас щодо зауважень НКРЕ стосовно нецільового використання коштів, повідомляємо наступне:

Спрямування суми у 165,8 млн. грн. відбулось у зв'язку із затримкою фінансування витрат на добудову енергоблоків ©2 Хмельницької АЕС та ©4 Рівненської АЕС, Ташлицької ГАЕС, Запорізької АЕС з Державного бюджету у 2005 році. Таким чином Компанія здійснювала фінансування добудови цих об'єктів за затвердженим графіком за власні кошти через несвоєчасне і неповне фінансування бюджетом цих проектів і неотримання кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку на підвищення безпеки Х2/Р4 на суму 158 млн. грн.

Благодійна допомога у сумі 52,1 млн. грн. склалася насамперед з витрат на будівництво об`єктів соціальної сфери 30-км зони нових енергоблоків ©2 Хмельницької та © 4 Рівненської АЕС, які за класифікацією у бухгалтерському обліку відображаються як благодійна діяльність та відносяться до інших операційних витрат, а у структурі тарифу - до витрат з чистого прибутку. Фактичні витрати за 2005 рік на ці цілі склали 50 млн. грн.

Окремо відзначимо, що будівництво цих об'єктів здійснюється на виконання розпоряджень Кабінету Міністрів від 23.12.2004 © 951-р та © 952-р. Витрати на соціально-економічний розвиток 30-км зони були передбачені у фінансовому плані, затвердженому Розпорядженням КМУ, за статтею "благодійність". Ці витрати передбачені такими нормативними документами:

- Розпорядження КМУ від 17.03.2003 за ©146-р та ©147-р "Про затвердження техніко-економічних розрахунків завершення добудови енергоблоків "4 Рівненської АЕС та ©2 Хмельницької АЕС;

- "Положення про використання коштів на розвиток об'єктів соціального призначення на території Рівненської області, прилеглої до Хмельницької та Рівненської атомних електростанцій, передбачених розпорядженнями КМУ ©146-р та ©147-р", затвердженого 24.07.2003. Першим заступником голови Рівненської облдержадміністрації В. Берташ;

- Розпорядження голови Рівненської обласної державної адміністрації від 30.07.2003 за ©377 "Про організацію будівництва об'єктів соціального призначення у 30-км зонах РАЕС та ХАЕС", в якому затверджений перелік об'єктів;

- Договір від 22.07.2003 за ©2139 з УКБ Волинської облдержадміністрації (замовник) про фінансування розвитку об'єктів;

- Договір від 04.08.2003 за ©2239 з УКБ Рівненської облдержадміністрації на здійснення фінансування розвитку об'єктів соціального призначення у 30-км зоні.

Основні напрямки інших витрат благодійної допомоги (2,1 млн. грн.) - організації ветеранів праці та Великої вітчизняної війни (443,6 тис. грн.), школи, ПТУ та дитячі дома (283,4 тис. грн.), сільради та держадміністрації (136,8 тис. грн.), церкви та собори (133,0 тис. грн.). Також здійснювалася допомога медичним закладам, військовим частинам, інвалідам, пенсіонерам тощо. Надання позик працівникам (5,1 млн. грн.) профінансовано за рахунок повернення позик попередніх періодів - 3,085 млн. грн., решта - за рахунок частки повернутої грошовими коштами дебіторської заборгованості ДП НАЕК "Енергоатом", яка виникла у минулі роки.

Придбання автомобілів (1,7 млн. грн.) здійснювалося з метою технологічного та організаційного забезпечення діяльності Компанії в межах амортизаційних нарахувань і не є порушенням структури тарифу. Загалом, придбання автомобілів - декількох, не одного! - на вказану суму протягом року для компанії, яка виробляє понад 52% всієї електроенергії України і має вартість основних фондів понад 15,5 млрд. грн. є прикладом економії, а не приводом для штрафних санкцій.

Погашення заборгованості перед інноваційним фондом було здійснено у відповідності до рішення Володимирецької ОДПІ від 11 червня 2001 року про розстрочення податкового боргу та договором, укладеним того ж дня ДП НАЕК "Енергоатом" з Державною податковою інспекцією (Кузнецовське відділення Володимирецької ОДПІ). Невиконання ДП НАЕК "Енергоатом" своїх обов'язків за цим договором призвело би до значно більших стягнень з компанії згідно з чинним законодавством.

Перерахування коштів у рахунок погашення заборгованості перед Державним резервно-інвестиційним фондом здійснювалося на виконання листів Мінпаливенерго від 29.08.2005 ©02/15-2807 та від 08.12.2005 ©02/15-4270.

Окремо зупинимось на зауваженнях НКРЕ щодо фінансування витрат з підвищення ядерної безпеки. Всі заходи з підвищення безпеки, передбачені Комплексною програмою, були виконані в повному обсязі. У 2005 році на реалізацію заходів Комплексної програми було заплановано 899 млн. грн.. Водночас Компанія була змушена перерозподілити з цих коштів 170 млн. грн.. на фінансування заходів з підвищення безпеки нових енергоблоків Х2/Р4 після їхнього пуску, оскільки не набрав чинності кредит ЄБРР та Євратома. 50 млн. грн. було витрачено на реалізацію заходів з підвищення безпеки, що не увійшли до складу Комплексної програми. Частка коштів була зекономлена через більш ефективну господарчу діяльність, зокрема завдяки впровадженню Компанією єдиної політики закупки товарів та послуг у виробника, без залучення посередників. Наголошуємо, що якби усі заходи з підвищення безпеки, з передбачених, не були виконані у повному обсязі, Державний комітет з ядерного регулювання України не дав би дозволу на вихід з планово- попереджувальних ремонтів енергоблоків, а також не видав би ліцензію на промислову експлуатацію нових енергоблоків Хмельницького другого та Рівненського четвертого.

Щодо звинувачення у перевищенні витрат на оплату праці, зауважимо, що підвищення середньої заробітної плати на 25% відбулось на виконання Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України, профспілками та об'єднаннями організацій роботодавців і підприємців та наказу Мінпаливенерго від 14.07.2004 © 399 "Про підвищення заробітної плати на підприємствах ПЕК". Підвищення зарплат відбулось в межах коштів, визначених фінансовим планом, який затверджено Кабінетом Міністрів України.

Крім того, окремі ЗМІ оприлюднили коментарі деяких представників НКРЕ щодо наявності у фінансових розрахунках Компанії перехресного субсидування. Такі заяви не є правдивими. Адже згідно з п. 1.15 Акту перевірки НКРЕ Компанії "фактів здійснення ліцензіатом перехресного субсидування робочою комісією з перевірки не виявлено".

Відтак, вважаємо штрафні санкції, що вжиті НКРЕ проти НАЕК "Енергоатом", необґрунтованими. А закиди про непрозору структуру витрат, нецільове використання коштів тощо - такими, що не відповідають дійсності.

Додамо, що щорічно ДП НАЕК "Енергоатом" проводить аудит діяльності за національними стандартами. Крім того, зараз Компанія проходить процедуру міжнародного аудиту фінансової звітності за 2005 рік за МСБО в однієї з провідних аудиторських компаній світу. У планах компанії після закінчення міжнародного аудиту отримати кредитний рейтинг у одного з загальновідомих на міжнародних ринках капіталу рейтингових агентств. Вважаємо це найяскравішим свідченням прозорості витрат компанії.
По материалам пресс-релиза ГП НАЭК "Энергоатом".

Читайте також

Читайте также