Министр иностранных дел Украины находится с визитом в Финляндии

30.08.2006, 13:39

Сегодня, 30 августа, министр иностранных дел Украины Борис Тарасюк в рамках рабочего визита в Финляндскую Республику встретился с премьер-министром Финляндии Матти Ванганеном. (укр.)

На початку зустрічі Б. Тарасюк передав М. Ванганену привітання від Президента України В. Ющенка та премєр-міністра України В. Януковича та побажав успішного головування Фінляндії в ЄС, висловивши сподівання на плідний українсько-фінський діалог протягом цього терміну.

Під час зустрічі співрозмовники обмінялися думками щодо співробітництва України з ЄС, зокрема у рамках виконання Плану дій Україна ЄС, та обговорили найважливіші питання двосторонньої співпраці, а також події міжнародного життя. М. Ванганен відзначив безпроблемність та конструктивний характер українсько-фінських відносин та наявність передумов для їх якісного поглиблення.

Глава фінського уряду підтримав євроінтеграційні прагнення України і заявив про готовність Фінляндії розпочати роботу зі створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, а також розробити новий документ на заміну Угоди про партнерство і співробітництво.

Під час бесіди сторони також обговорили питання енергетичної безпеки та співпраці у цій сфері.

У ході переговорів Б. Тарасюк поінформував главу фінського уряду з динамікою розвитку української економіки та ключовими аспектами її реформування. Співбесідники погодилися, що досягнутий рівень двостороннього торговельно-економічного співробітництва дає можливість розпочати перехід до нового, якісно вищого рівня економічної співпраці, який полягав би у зміщенні акцентів з простого товарообігу до спільних інвестиційних проектів та залучення фінського капіталу до приватизаційних процесів в Україні. У цьому звязку Б. Тарасюк та М. Ванганен погодилися обговорити дані питання у ході чергового засідання Спільної міжурядової українсько-фінляндської Комісії з питань торгівлі та економічного розвитку, яке пройде найближчим часом у м. Гельсінкі.

Б. Тарасюк та М. Вангонен приділили окрему увагу питанням підготовки офіційного візиту Президента України Віктора Ющенка до Фінляндії 26-27 жовтня ц. р. у поєднанні з його участю в саміті Україна ЄС.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также