в Москве прошли украино-российские переговоры по вопросам ТЭК

13.09.2006, 16:59

Сегодня, 13 сентября, в Москве министр топлива и энергетики Украины Юрий Бойко встретился с руководством ОАО "Газпром" и РАО "ЕЭС России". (укр.)

Сьогодні, 13 вересня 2006 року, в Москві відбулися переговори між міністром палива та енергетики України Юрієм Бойком та членом правління РАО "ЄЕС Росії" Андрієм Раппопортом. Під час зустрічі порушувалися питання стану та перспектив співпраці між країнами в сфері електроенергетики.

"Ми повинні враховувати наш попередній досвід взаємовигідної співпраці. Сьогодні і Україна, і Росія зацікавлені в розвитку довготермінової співпраці, і розуміння цього є у нас і у наших колег з РАО ЄЕС", - сказав Юрій Бойко, коментуючи проведені переговори.

За результатами переговорів сторони домовилися активізувати взаємини між країнами щодо підготовки та реалізації проекту об'єднання енергосистем СНД та UCTE в паралельну роботу.

Керівники відомств домовилися доручити уповноваженим компаніям заключити нові договори для забезпечення паралельної роботи Об'єднаної енергосистеми України та Єдиної енергосистеми Росії, з огляду на позитивний результат організації паралельної роботи енергосистем в минулому.

Іншою сферою, в якій українські та російські електроенергетики співпрацюватимуть, є енергопостачання до Молдови. Сторони домовилися з огляду на достатній досвід здійснення спільних постачань електроенергії в Молдову розширювати географію спільних поставок. З цією метою та для збільшення надійності забезпечення Молдови та споживачів півдня Одеської області енергоресурсами у спільному протоколі зустрічі сторони доручили ДПВД "Укрінтеренерго" і ЗАТ "Інтер РАО ЄЕС" підготувати необхідну договірну базу.

Сторони також висловили зацікавленість в організації довготермінових постачань електроенергії, виробленої українськими АЕС, в Росію. Буде пророблятися і варіант організації поставок з Росії до ЄЕС електроенергії, виробленої на українських ТЕС на давальницькій російській сировині, при цьому будуть враховуватися технічні й сезонні можливості української генерації.

Крім того, за підсумками зустрічі буде пророблятися можливість створення українсько-російського спільного підприємства для відновлення працездатності ЛЕП 750 кВ "Южно-Українська-Ісакча-Варна".

Одним з пріоритетних напрямків співпраці сторони визначили проведення інвестиційних програм в генеруюче та мережене господарство. РАО "ЄЕС Росії" задекларувало готовність до участі в приватизаційних процесах української електроенергетики.

Також за результатами зустрічі активізує діяльність українсько-російська робоча група з питань співпраці в електроенергетиці.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також

Читайте также