Минтопэнерго обсуждает с участниками энергорынка пути предотвращения кризиса в энергоэнергетике

21.09.2006, 15:30

Сегодня, 21 сентября в Киеве состоялось совещание по вопросам готовности объектов энергетических сетей к работе в осенне-зимний период 2006-2007 гг. и повышения надежности энергопоставок потребителям. (укр.)

Мета наради, у якій взяли участь представники енергетичних компаній та державних органів у сфері електроенергетики, - проаналізувати ситуацію з підготовки магістральних мереж до осінньо-зимового періоду, виявити гострі проблеми, визначити наявні недоліки та намітити шляхи нормалізації ситуації в галузі.

Головував на нараді міністр палива та енергетики України Юрій Бойко. З доповідями виступили керівники державних інспекцій з енергетичного нагляду та експлуатації енергомереж, ДП "Енергоринок", НКРЕ, НАК "Енергетична компанія України", представники енергокомпаній та проектних установ.

У вступному слові міністр сказав, що енергетика є ключовим елементом національної безпеки будь-якої країни в сучасному світі, який потерпає від гострого дефіциту енергії та енергоресурсів. Міністр наголосив, що ступінь виснаженості основних фондів галузі загрожує енергетичній безпеці України і не відповідає вимогам безпечного проведення осінньо-зимового сезону 2006-2007 рр. Він закликав учасників до конструктивної дискусії щодо пошуку шляхів попередження кризи в енергетичній галузі.

Під час виступів відмічалося, що 83% обладнання підстанцій мереж 220-750 кВ відпрацювали свій розрахунковий технічний ресурс, а 62% ліній (13 958 км) знаходяться в експлуатації понад 30 років, з них 3 258,5 км підлягають невідкладній заміні, реконструкції та модернізації.

При цьому електропередавальні організації ведуть в основному лише аварійно-ремонтні роботи, і не виконують планово-попереджувальних робіт на основі діагностики їх фактичного стану. Крім того, перевірками виявлено низку порушень вимог галузевих нормативних документів, зокрема, щодо системи експлуатаційного обслуговування електричних мереж, періодичності капітальних ремонтів, а також контрольних вимірювань технічних параметрів обладнання та оцінки технічного стану електромереж.

За підсумками наради було прийнято рішення, яке зобов'язує НАК "Енергетична компанія України" та обласні енергопостачальні компанії до початку осінньо-зимового сезону виконати всі заплановані капітальні ремонти обладнання розподільчих мереж та провести всі інші підготовчі роботи. Також їх зобов'язано скласти планові завдання на 2007 р. з ремонту об'єктів електричних мереж з дотриманням всіх вимог чинних нормативно-технічних документів, а також забезпечити своєчасні розрахунки споживачів та припинити безоплатний відпуск електричної енергії споживачам-боржникам.

Крім того, передбачено розробку змін в низку нормативних актів, спрямованих на впровадження високих стандартів роботи, модернізації та реконструкції електричних мереж, зокрема в галузі підготовки персоналу та взаємин із споживачами.

На думку учасників наради, вирішення деяких питань потребує законодавчих змін. Зокрема, будуть розроблятися зміни до Закону про закупівлю товарів та послуг за державні кошти, а також механізми компенсації втрат від впровадження Закону про міський електричний транспорт. Також потребує вирішення проблема низьких зарплат персоналу галузі, які наразі не конкурентноспроможні на ринку праці.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також

Читайте также