ЕБРР публикует новую стратегию деятельности в Украине

03.10.2007, 11:52

18 сентября 2007 года Совет Директоров Европейского банка реконструкции и развития одобрила новую среднесрочной стратегии деятельности Банка в Украине. (укр.)

Стратегія була розроблена таким чином, щоб допомогти Україні у вирішення основних ключових проблем перехідного періоду, як то, зокрема, диверсифікація виробничої бази та загальне покращення конкурентоспроможності країни, розвиток місцевих ринків капіталу, продовження реформи енергетичного сектору та покращення корпоративного управління та прозорості.

ЄБРР, який є основним фінансовим інвестором в країні та зробив вже інвестицій на суму понад 3 млрд. євро в рамках 140 проектів, може зіграти значну роль у допомозі Україні на шляху досягнення вищезазначених цілей. У світі таких завдань, на наступний стратегічний період Банк обрав для своєї діяльності наступні ключові пріоритети:

Підвищення енергоефективності: Банк сприятиме підвищенню енергоефективності та безпеки, захисту навколишнього середовища та сталому використанню природних ресурсів в усіх галузях економіки. Він посилить свої ініціативи з енергоефективності в усіх галузях економіки: як шляхом безпосереднього кредитування в корпоративний сектор, галузі електроенергетики та інфраструктури, так й шляхом збільшення кредитування в межах кредитних ліній для підвищення енергоефективності на промисловості через місцеві банки.

Фінансовий сектор: ЄБРР сприятиме розвитку внутрішніх ринків капіталу та надасть безперервну підтримку мікро-, малим та середнім підприємствам шляхом надання довгострокових кредитних ліній через банки-партнери. Банк шукатиме фінансові інструменти для розвитку кредитування в місцевій валюті, на основі підходу, який вже використовувався в інших країнах-операцій, які б заохочували компанії та споживачів отримувати кредити у місцевій валюті.

Інфраструктура: Банк буде підтримувати розвиток транспортної та комунікаційної інфраструктури України, яка має вирішальне значення для конкурентоспроможності України та її інтеграції в європейські транспорті мережі та світову економіку. Основна увага буде зосереджена на розвитку транспортного коридору Європа - Кавказ - Азія, а також основні транспортні коридори в Україні та їх взаємозв'язок з трансєвропейськими транспортними мережами.

Муніципальний сектор: увага Банку буде зосереджена на фінансуванні підвищення енергозбереження в галузі центрального теплопостачання, інвестиціях у системи водопостачання/стічних вод, утилізації твердих відходів, та громадський транспорт у великих та середніх містах. При підготовці муніципальних проектів, Банк сприятиме інституційним реформам та корпоратизації муніципальних об'єктів, покращенню фінансових та операційних результатів діяльності та повному покриттю витрат за рахунок тарифів, враховуючи можливість покриття таких витрат.

Електроенергетика та енергетика: ЄБРР допомагатиме Україні вирішувати проблеми, пов'язані з підвищенням енергоефективності та безпеки, та пов'язані із забезпеченням надійної роботи електроенергетичних транзитних систем для основних експортерів та споживачів електроенергії в Європі. Зокрема, Банк підтримує модернізацію та реконструкцію основних транс-європейських енергетичних мереж України. Він інвестуватиме у сучасне та енергоефективне виробництво, транспортування та розповсюдження електроенергії. Європейський банк також буде підтримувати диверсифікацію джерел постачання та сприятиме використанню альтернативних видів палива.

Корпоративне управління: Банк сприятиме підвищенню стандартів ефективності, конкурентоспроможності та корпоративного управління у місцевому приватному секторі та сприятиме залученню прямих іноземних інвестицій.
По материалам пресс-релиза ЕБРР.

Читайте також