"Нафтогаз Украины" поддерживает "Газ Украины" в вопросе поддержания платежной дисциплины

01.11.2007, 14:52

НАК "Нафтогаз Украины" поддерживает жесткие мероприятия ДК "Газ Украины" по повышению платежной дисциплины предприятий ТКЭ Харьковщины. (укр.)

Компанія наголошує, що опалювальний сезон у низці районів Харківщини розпочнеться лише після повного погашення заборгованості КП "Дирекція розвитку інфраструктури території" за спожитий природний газ.

ДК "Газ України" встановила критерії постачання природного газу підприємствам комунальної теплоенергетики напередодні початку опалювального сезону. З 15 жовтня природний газ постачається лише тим підприємствам ТКЕ, які сплатили за газ більше 95% його вартості. Підприємствам, які до 31 жовтня повністю не розрахувалися за спожите поточного року паливо відмовлено у постачанні природного газу для проведення опалювального сезону до остаточного погашення боргів.

Природний газ є товаром і за умови ринкової економіки несплата за нього автоматично позбавляє права споживати паливо. НАК "Нафтогаз України" наголошує на тому, що практика безоплатного споживання газу є неприйнятною, і Компанія вживатиме всіх необхідних заходів з метою недопущення розбазарювання державного ресурсу.

НАК "Нафтогаз України" закликає керівників підприємств ТКЕ-боржників та місцевих органів влади з свого боку вжити всіх необхідних заходів для забезпечення стовідсоткових розрахунків за природний газ протягом опалювального сезону 2007-08 рр. Незадовільна платіжна дисципліна підприємств ТКЕ, що суттєво збільшують обсяги споживання газу в осінньо- зимовий період, несе суттєву загрозу стабільним та повним розрахункам за паливо, що імпортується НАК "Нафтогаз України". Подальше нарощення заборгованості підприємств ТКЕ неминуче позначиться на розрахунках за імпортний газ, що несе суттєву загрозу енергетичній безпеці Держави.

За даними оперативного моніторингу Компанії, населення України справно сплачує рахунки, майже стовідсотково розраховуючись за надані комунальні послуги. При цьому зібрані підприємствами ТКЕ кошти у низці регіонів доходять до ДК "Газ України" лише частково, таким чином, осідаючи у кишенях місцевих керівників.

НАК "Нафтогаз України" постійно відстежує випадки недоплати за спожите паливо та передає зібрані відомості до правоохоронних органів. Компанія нагадує, що не забезпечуючи своєчасну та у повному розмірі оплату за природний газ, місцеві керівники брутально порушують закон. Компанія наголошує, що буде вимагати від правоохоронних органів притягнення до відповідальності осіб, винних у протиправній діяльності.

КП "Дирекція розвитку інфраструктури території" постачає тепло мешканцям Куп'янського, Шевченківського, Дергачівського, Барвінківського та Золочівського районів Харківщини. Борг підприємства за 2006 рік за спожитий газ становить більше 3 млн. грн., рівень розрахунків - 62%. Станом на 2 жовтня 2007 року рівень розрахунків КП дорівнював 27%, і лише 29 жовтня компанія перерахувала ДК "Газ України" 8 млн. грн.

КП "Дирекція розвитку інфраструктури території" також має заборгованість перед ДП "Газ-тепло" у розмірі 8,3 млн. грн. З цієї суми більше 5 млн. грн. було виведено з компанії за допомогою вексельної махінації.

ДК "Газ України" розпочне постачання газу КП "Дирекція розвитку інфраструктури території" лише після погашення 9 млн. грн. поточних боргів і врегулювання питання про 5 млн. грн. боргів попередніх періодів.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також

Читайте также