Минэкологии: В акваториях Азовского и Черного морей произошла экологическая катастрофа

15.11.2007, 12:05

Экологическая ситуация, которая в Керченском проливе 11 ноября в следствии стихийного бедствия, вызвала большую обеспокоенность у экологов и общественности Украины. (укр.)

Те що акваторії наших морів зазнали екологічного лиха не викликає сумніву. Усвідомлюючи що сьогодні пильна увага ЗМІ та громадськості прикута до цієї екологічної ситуації, як до питання, що має принципове значення для нашої держави та її громадян, Мінприроди вважає за необхідне максимально широко проінформувати українську громаду про ситуацію що склалася.

Мінприроди надає розгорнуту інформацію про хід ліквідації надзвичайної ситуації, що склалася у Керченській протоці, в районі м. Судак (мис Меганом), м. Севастополь (бухта Козача) та смт Чорноморськ 11.11.2007, а також про результати моніторингу довкілля.

11 листопада у Керченській протоці на глибині 7-12 (сім-дванадцять) метрів затонуло п'ять суден, а саме: три з вантажем сірки (тоннаж - 6, 5 тис. тонн), одне з вантажем мазуту (приблизно 4 тис. тонн), і одне з металобрухтом. Судна, що затонули:

- у Керченської протоці (т/х "Волганефть-139", та т/х "Вольногорск", "Нахічевань", "Ковель"), знаходяться на глибинах від 7 до 12 метрів;

- в районі міста Севастополь, на траверзі бухти Козача, ( т/х "Хаджі Ізмаїл") на глибині біля 90 метрів.

Щодо теплоходу "Волганефть 139", яким перевозився мазут у кількості 4 077 тонн (прапор Російська Федерація).

Морськими інспекціями Мінприроди здійснено візуальний огляд частин судна та прилеглої акваторії, складено акти, відібрано проби морської води. Встановлено наявність нафтового забруднення водної поверхні.Зафіксовано забруднення південної частини острова Тузла нафтопродуктами.

Щодо теплоходу "Вольногорск", який перевозив сірку у кількості 2100 тон (прапор Російська федерація).

О 9 год. 40 хв. 11.11.2007 від МНС отримано інформацію про затоплення судна в районі Керченської протоки у територіальних водах України.

На місці аварії встановлено наявність забруднення водної поверхні нафтопродуктами. Здійснено візуальний огляд прилеглої акваторії, складено акти, відібрано проби морської води.

Щодо сухонавантажувачу "Нахічевань", який перевозив сірку у кількості 2400 тон (прапор Російська Федерація).

О 9 год. 40 хв. 11.11.2007, від МНС отримано інформацію про затоплення судна в районі Керченської протоки, у територіальних водах Російської Федерації. 12.11.2007 був здійснений комісійний вихід (за участю представників Державної Азово-Чорноморської екологічної інспекції, Мінтрансзв'язку, МНС, Держприкордонслужби та органів прокуратури) з метою проведення моніторингу стану водної поверхні щодо наявності фактів забруднення. Наявності нафтового забруднення водної поверхні не зафіксовано. Здійснено візуальний огляд прилеглої акваторії, складено акти, відібрано проби морської води.

Щодо сухонавантажувачу "Ковель", який перевозив сірку у кількості 1923 тон (прапор Російська Федерація).

О 15 год. 00 хв. 11.11.2007, від МНС отримана інформація про пробоїну корпусу судна , внаслідок чого воно затонуло на траверзі мис Такіль.

12 11.2007 здійснено після надходження інформації про зняття штормового попередження був здійснений комісійний вихід (за участю представників Державної Азово-Чорноморської екологічної інспекції, Мінтрансзв'язку, МНС, Держприкордонслужби та органів прокуратури) з метою проведення моніторингу стану водної поверхні. Встановлено наявність нафтового забруднення водної поверхні. Здійснено візуальний огляд прилеглої акваторії, складено акти, відібрано проби морської води.

Щодо сухонавантажувачу "Хаджи Ізмаїл", який перевозив металобрухт (прапор Грузія).

О 15 год. 30 хв. 11.11.2007 від МНС отримано інформацію про затоплення судна в районі міста Севастополь, на траверзі бухти Козача. До покращення погодних умов, фахівцями Державної Азово-Чорноморської екологічної інспекції здійснюється постійний моніторинг морської води в прибережній смузі.

Щодо нафтоналивної баржі "Діка", яка перевозила мазут у кількості 4179 тон (прапор Російська Федерація).

О 15 год. 00 хв. 11.11.2007 від МНС отримано інформацію про посадку судна на мілину в районі о.Тузла. Баржу знято з мілини та відбуксовано у безпечне місце, пошкоджень корпусу судна не зафіксовано, забруднень водної поверхні не виявлено.

Щодо сухонавантажувачу "Вера Волошина", який перевозив сільгосптехніку (прапор Україна).

О 19 год. ЗО хв. 11.11.2007 від МНС отримано інформацію щодо посадки судна на донні скелі біля узбережжя м.Судак (мис Меганом). Судно знаходиться на відстані 10-15 метрів від берегової смуги. Корпус розламано.

12.11.2007 у місце аварії здійснено виїзд фахівців Державної Азово-Чорноморської екологічної інспекції, здійснено візуальний огляд судна, прилеглої акваторії, забруднення не встановлено, складено акти, відібрано проби морської води.

Щодо сухонавантажувальної баржі "ТМИ-4", в супроводі буксиру МБ - 1224, без вантажу. (прапор Російська Федерація

О 8 год. 45 хв. 12.11.2007, від поста екологічного контролю в смт Чорноморськ отримано інформацію про посадку на мілину у районі бухти Узкая (смт Чорноморськ). Зазначене судно самостійно знялося з мілини. Забруднень морського середовища не зафіксовано.

Щодо результатів лабораторних аналізів проб морської води у місцях аварій.

За результатами лабораторних аналізів проб морської води у місці аварії теплоходу "Волганефть 139" встановлено:

- у місці знаходження кормової частини судна вміст нафтопродуктів складає 0,82 мг/дм3, що перевищує ГДК у водоймах рибогосподарського призначення;

- у місці знаходження носової частини судна вміст нафтопродуктів складає 0,22 мг/дм3, що перевищує ГДК у 4,5 рази.

За результатами лабораторних аналізів проб морської води у місці аварії теплоходу "Вольногорск" встановлено перевищення ГДК нафтопродуктів у 3 рази.

За результатами лабораторних аналізів проб морської води у місці аварії сухонавантажувачу "Нахічевань"встановлено перевищення ГДК нафтопродуктів у 3 рази.

За результатами лабораторних аналізів проб морської води у місці аварії сухонавантажувачу "Ковель" відібраної у місці аварії встановлено перевищення ГДК нафтопродуктів у 3,6 рази.

За результатами лабораторних аналізів проб морської води у місці аварії сухонавантажувачу "Вера Волошина" перевищення ГДК нафтопродуктів не встановлено.

Відібрані у місцях аварії проби морської води дозволяють зробити висновок щодо значного перевищення вмісту нафтопродуктів у Керченській протоці від 3 до 40 разів від встановленого нормативу для категорії водойм рибогосподарського призначення, а саме: при ГДК для нафтопродуктів - 0,05мг/дм3, фактичні показники від 0,15 до 0,82 мг/дм3.

Наступні відбори проб будуть здійснюватися спеціалістами Державної Азово-Чорноморської екологічної інспекції щоденно.

Сьогодні органами Мінприроди:

здійснюється постійний моніторинг морського середовища у місцях аварії та узбережжя;

надані приписи органам місцевого самоврядування, щодо організації та проведення робіт з локалізації та ліквідації наслідків нафтового забруднення прибережної смуги;

для проведення оцінки впливу наслідків аварій та розрахунку шкоди заподіяної водним живим ресурсам залучено фахівців Українського центру екології моря, Південного науково дослідницького інституту рибного господарства.

З ранку 14.11.2007, силами підрозділів МНС, Міноборони та Керченського МТП (біля 200 чол.), продовжується збір мазуту з південного узбережжя о. Тузла. З 08 год. 30 хв. з виїздом на місце, працівниками Державної Азово-Чорноморської екологічної інспекції продовжується обстеження острова для встановлення та документування нанесеної шкоди, обсягів забруднення острова мазутом та здійснення контролю за виконанням робіт по збору мазуту, про що складаються відповідні акти.

Відбираються проби морської води та ґрунту для визначення ступеню забруднення земельних ресурсів та морської води нафтопродуктами.

Продовжується фіксування випадків загибелі птахів, що гинуть від забруднення мазутом.

Проведеним 14.11.2007 моніторингом узбережжя Керченської протоки виявлено факт забруднення нафтопродуктами прибережної захисної смуги в райони сел. Маяк (за поромною переправою) завширшки від 1 та до 3 метрів, довжиною близько 200 метрів. З метою ліквідації виявленого забруднення Керченському міському голові надано відповідний припис щодо вжиття заходів по локалізації та ліквідації аварійного забруднення нафтопродуктами узбережжя Керченської протоки.

14.11.2007 о 08 год. ранку працівники Державної Азово-Чорноморської екологічної інспекції вийшли з водолазами в місця затоплення суден у Керченській протоці для проведення моніторингу, відбору проб морської води, проведення лабораторних визначень вмісту в них шкідливих речовин.

14.11.2007 Державною Азово-Чорноморською екологічною інспекцією проведено моніторинг акваторії моря в м. Севастополь. Фактів забруднення нафтопродуктами акваторії прилеглої до місця аварії т/х "Хаджі Ізмаїл" не встановлено. Проводиться регулярний моніторинг морського середовища біля мису Херсонес з відбором проб морської води, хімічний аналіз відібраних проб перевищень ГДК не встановив.

14.11.2007 здійснюється постійний моніторинг прибережної смуги та акваторії Чорного моря в районі аварії г/х "Вера Волошина", який перебуває в акваторії Судакської бухти (район урочища "Капсель", на схід від бухти "Дві сестри", на відстані 15 м від узбережжя з розламаним корпусом судна). Забруднень моря та прибережної смуги не встановлено, хімічний аналіз відібраних проб перевищень ГДК не встановлено.

Про підсумки роботи по моніторингу Керченської протоки та результати обстеження о. Тузла буде повідомлено додатково.

Екологічні наслідки катастрофи безперечно необхідно буде оцінити, але вже сьогодні очевидно, що при глибині суднохідної частини Керченської протоки (сім-вісім метрів) практично всі затонулі судна винесено штормом на невеликі глибини, де хвильова діяльність продовжує рушити корпуси суден, що нажаль і далі буде розповсюджувати забруднення - це по-перше.

По-друге: з екологічної точки зору важливим є:

- визначення особливо вразливих ділянок узбережжя та їх захист;

- термінове проведення моніторингових досліджень окремих біоценозів та визначення площі ураження;

- організація спасіння птахів, дельфінів та інших тварин.

Звернення до громадськості за допомогою у спасінні дикої природи.

В Україні затверджено Загальнодержавну програму охорони довкілля Азовського та Чорного морів. У найближчий час з урахуванням наслідків катастрофи необхідно буде внести відповідні зміни до заходів цієї програми

Мінприроди запевняє, що спільно з Державної екологічною інспекцією Державною Азово-Чорноморською екологічною інспекцією у співпраці з іншими органами влади, будуть докладені максимальні зусилля для ліквідації екологічного лиха. Мінприроди і надалі інформуватиме громадськість про хід ліквідації надзвичайної ситуації та результати моніторингу довкілля.
По материалам пресс-службы Министерства охраны окружающей природной среды Украины.

Читайте також