Украина сделала последний шаг для применения механизмов Киотского протокола

09.11.2007, 13:29

Украина выполнила последнее требование для получения права применения механизмов Киотского протокола. (укр.)

5 листопада 2007 року Україна успішно здійснила з'єднання з Міжнародним журналом трансакцій та пройшла тестування Національного реєстру відповідно до міжнародних вимог, усунувши таким чином останню перепону для отримання права застосування механізмів Кіотського протоколу.

Наслідки ратифікації Кіотського протоколу Україною і застосування так званих гнучкі механізми Кіотського протоколу, а саме: торгівля квотами на викиди парникових газів та спільне впровадження проектів зі скорочення таких викидів, можуть стати джерелами значних фінансових надходжень в економіку країни.

Для отримання права застосовувати механізми Кіотського протоколу Сторони мають відповідати вимогам, визначеним рішеннями Сьомої Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, які затверджені першою Зустріччю Сторін Кіотського протоколу (м. Монреаль, Канада, 2005 р.):

1. Бути Стороною Кіотського протоколу;

2. Призначити організацію відповідальну за схвалення від імені держави проектів спільного впровадження;

3 Прийняти національні правила й процедури схвалення проектів, а також їх моніторингу й верифікації;

4. Розрахувати та зареєструвати свою встановлену квоту викидів для періоду зобов'язань;

5. Створити національну систему інвентаризації викидів парникових газів - виконано;

6. Щорічно представляти в Секретаріат Конвенції останній необхідний кадастр;

7. Створити Національний реєстр одиниць викидів та поглинання парникових газів, що випускаються, передаються та набуваються Стороною.

Усі передумови, крім останньої, Україна успішно виконала до кінця першого півріччя 2007 року, про що свідчить звіт Міжнародної групи експертів, яка з 16 по 22 квітня поточного року перевіряла готовність України до участі в Кіотському процесі.

Найбільш складним та відповідальним був процес створення та впровадження Національного реєстру, без наявності якого використання нашою державю механізмів Кіотського протоколу був неможливий.

Після детального аналізу реєстрів, які впроваджуються у інших державах, України, єдина з країн СНД, зупинила свій вибір на реєстрі, що впроваджується в країнах Європейського союзу, який став основою Національного реєстру України.

Після адаптації до національних умов, 5 листопада 2007 року Україна успішно здійснила з'єднання з Міжнародним журналом трансакцій та пройшла тестування Національного реєстру відповідно до міжнародних вимог.

Таким чином завершено виконання усіх передумов необхідних для застосування Україною механізмів Кіотського протоколу.

З 11 серпня 1997 р. Україна є Стороною Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. 15 березня 1999 р. Україна підписала Кіотський протокол до Конвенції, а 4 лютого 2004 р. Верховна Рада України ратифікувала його і ці міжнародні угоди стали складовими національного законодавства України.

Кіотський протокол вступив у силу 16 лютого 2005 року.
По материалам пресс-службы Министерства охраны окружающей природной среды Украины.

Читайте також