Всемирный банк кредитует совершенствование системы передачи электроэнергии в Украине

09.11.2007, 14:27

Всемирный банк поддерживает совершенствование системы передачи электроэнергии в Украине. (укр.)

Угоду про позику між Україною та Світовим банком в рамках Проекту передачі електроенергії було підписано у Києві паном Полом Бермінгхемом, директором Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові та паном Юрієм Бойко, міністром палива та енергетики України .

Цілями та завданнями Проекту з вдосконалення системи передачі електроенергії є підвищення рівня надійності постачання електроенергії за допомогою реабілітації передавальних підстанцій та оновлення мережі передавання електроенергії.

Проект також спрямовано на посилення інституційних можливостей оператора передавальної системи ДП ?НЕК ?Укренерго? для забезпечення його спроможність гарантувати безпеку і надійність постачання електроенергії.

Досягнення цілей Проекту забезпечить адаптацію передачі електроенергії роботи об'єднаних енергосистем (ОЕС) України до технічних вимог, умов та принципів роботи європейської енергетичної системи UCTE.

Реалізація Проекту дозволить забезпечити:

1. Зниження витрат на технічне обслуговування найбільших в Україні високовольтних підстанцій в Дніпровській та Донбаській, Кримській регіональних енергосистемах, а також підстанцій 750 кВ;

2. Скорочення обсягів електроенергії, що недопоставлена споживачам (у т.ч. через відключення електропостачання);

3. Скорочення втрат електроенергії у процесі транспортування її високовольтними мережами;

4. Скорочення електростанціями витрат на паливо за рахунок підключення Дністровської ГАЕС до Об'єднаної енергосистеми України та оптимізації режимів роботи системи;

5. Впровадження Інформаційної системи управління, яка забезпечить створення єдиної ефективної системи виробничо-економічного, технічного та технологічного управління діяльністю ДП ?НЕК ?Укренерго? в умовах реформування енергетичного сектора;

6. Скорочення витрат на будівництво додаткових і передавальних потужностей за рахунок оптимізації конкурентоспроможного ринку системних послуг ;

7. Зниження тарифного навантаження на споживачів шляхом створення умов для повноцінного функціонування ринку двосторонніх контрактів згідно з Концепцією розвитку ОРЕ України .

Фінансові умови Угоди:

Загальна вартість Проекту становить $238 млн. Позика Світового банку - $200 млн. при фінансовому внеску української сторони - $38 млн.;

Початок надання коштів кредиту заплановано на 2008 р. Термін надання кредиту - до 17 років, пільговий період становить 4 роки.

Згідно з нещодавно затвердженими змінами до стандартних умов позик Міжнародного банку реконструкції і розвитку позикова ставка знаходиться на рівні ставки LIBOR. Одноразова комісія становить 0.25%, тоді як сплату комісійного збору за резервування коштів було відмінено.

Проект з передачі електроенергії є другим інвестиційним проектом, що буде реалізовуватися у рамках Програми реформування та розвитку енергетичного сектора (визначена у Стратегії допомоги Світового банку Україні на 2004-2007 роки).

Основною метою Програми є надання інвестицій для енергетичного сектора з метою підвищення рівня безпеки і надійності енергопостачання, сприяння безперебійному функціонуванню енергетичного ринку в Україні, а також забезпечення підтримки щодо правової, інституціональної та технічної гармонізації енергетичної галузі України з внутрішнім енергоринком ЄС.

В рамках цієї Програми реалізується інвестиційний проект - Проект реабілітації гідроелектростанцій, метою якого є поліпшення оперативної стабільності та надійності електропостачання, шляхом збільшення регулюючих потужностей в ОЕС України, підвищення ефективності та рівня безпечної експлуатації ГЕС. Очікувані результати впровадження проекту: реабілітація 46 гідроагрегатів загальною потужністю 2010 МВт, підвищення безпеки гребель каскаду Дніпровських ГЕС та забезпечення сучасного рівня їх екологічної безпеки.

Загальна вартість проекту складає $361,8 млн., із яких позика МБРР $106,0 млн., власні кошти - $255,8 млн. Термін реалізації: 2011 рік.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також

Читайте также