ОАО "Укрнафта" готово заплатить в госбюджет Украины за лицензию разработки Сахалинского месторождения

16.03.2007, 11:52

ОАО "Укрнафта" готово заплатить в Государственный бюджет Украины 300 млн. грн. за приобретение лицензии на геолого-разведывательные работы и исследовательско-промышленную разработку Сахалинского месторождения. (укр.)

У травні 2007 року закінчується термін дії ліцензії на розробку Сахалінського нафтогазового родовища (Харківська область), розробку якого здійснює ДП "Полтаванафтогазгеологія" НАК "Надра України". До участі в розробці родовища ним залучено, окрім відкритого акціонерного товариства "Укрнафта", ще 5 інвесторів. Родовище розподілено на окремі "сфери діяльності" або "впливу" інвесторів. Внаслідок такого розподілу ВАТ "Укрнафта" проводить найбільш капітало- та трудоємні роботи і лише по освоєнню нафтових покладів родовища. Інші ж, так звані, інвестори видобувають газ та газовий конденсат із свердловин, пробурених за державні кошти і лише з однієї свердловини, яку пробурили за власні кошти. До речі, Сахалінське родовище перебуває у геологічному вивченні з 1980 року, тобто вже 27 років(!), хоча згідно з Кодексом України "Про надра" цей термін обмежується 5 роками.

ВАТ "Укрнафта", пробуривши за власні кошти 15 свердловин, внесло кардинальні зміни в уточнення геологічної будови родовища й відкрило 2 нових продуктивних поклади. Однак діяльність компанії постійно обмежується, зокрема не надається доступ для користування проектною документацією. У даний час на балансі ВАТ "Укрнафта" знаходиться 21 свердловина, на буріння і облаштування яких витрачено близько 350 млн. грн. Крім того, за кошти товариства побудовано газопровід Сахалінка-Сидоричі вартістю близько 20 млн. грн. На соціальний розвиток Краснокутського району Харківської області компанією за останні чотири роки виділено 10,7 млн. грн. Таким чином, на роботи, пов'язані з дослідно-промисловою розробкою Сахалінського родовища, компанією уже інвестовано понад 380 млн. грн.

ВАТ "Укрнафта" вкотре повідомляє про готовність придбати на аукціоні ліцензію на геолого-розвідувальні роботи та дослідно-промислову розробку Сахалінського нафтогазового родовища, сплативши до Державного бюджету України 300 млн. грн. за попередньо проведені геолого-розвідувальні роботи, та забезпечити ефективне для держави використання надр цього родовища. Компанія готова надалі інвестувати близько 1 млрд. грн. власних коштів в розробку родовища, а також залучати реальних інвесторів, в тому числі іноземних, з метою впровадження новітніх технологічних процесів для збільшення видобутку вуглеводнів.
По материалам пресс-центра ОАО "Укрнафта".

Читайте також