НАК "Нафтогаз Украины" возобновил руководство ОАО "Черкасыгаз"

30.03.2007, 11:53

Сегодня, 30 марта, НАК "Нафтогаз Украины" возобновил контроль над ОАО "Черкасыгаз", согласно с судебным решением возобновив на должности председателя правления общества его легитимного руководителя Дмитрия Чирича. (укр.)

Таким чином, НАК "Нафтогаз України", який володіє 51% акцій товариства, припинив панування на підприємстві представників міноритарних акціонерів та осіб, що протягом 2005-2007 рр. використовуючи елементи рейдерства, втримували контроль над органами управління ВАТ "Черкасигаз".

"Нафтогаз України" ініціюватиме ревізію керівних органів інших обласних підприємств з газопостачання та газифікації, де компанія володіє контрольними та блокуючи ми пакетами акцій, з метою зміцнення керованості підприємствами, подолання кризових ситуацій щодо заборгованості за спожитий природній газ та забезпечення фінансової прозорості в діяльності обласних газопостачальних підприємств.

Дмитро Чіріч виконуватиме обов'язки голови правління ВАТ "Черкасигаз" до моменту проведення легітимних зборів акціонерів товариства, що будуть оголошені найближчим часом.

НАК "Нафтогаз України" володіє 51% акцій ВАТ "Черкасигаз".

Рейдерська атака на підприємство відбулася протягом травня-серпня 2006 року за участі ТОВ "Укртрансгаз-Сервіс" (володіє пакетом акцій ВАТ у розмірі 37%), у змові із тодішнім начальником юридичного департаменту НАК "Нафтогаз України" Яхимцем М. М. шляхом фальсифікації документів. Зокрема, в травні 2005 року Яхимець М. М. разом із представниками ТОВ "Укртрансгаз-Сервіс" сфальсифікував документ, який видав за протокол Загальних Зборів акціонерів ВАТ "Черкасигаз" (N1105 от 11.05.2005).

На підставі цього "протоколу" та за допомогою прийнятих на його основі рішень судів було здійснене захоплення підприємства - відсторонений легітимний голова правління ВАТ "Черкасигаз" Чіріч Д. В., замість якого протоколом призначено Яхимця М. М.

Реєстратора цінних паперів товариства "Юніс Реєстр Консалтинг" було замінено на АІФК "Укрпривінвест", у легітимного реєстратора викрадено реєстр акціонерів ВАТ.

Згодом приватними акціонерами ВАТ "Черкасигаз" у змові із нелегітимним головою ВАТ та за участі незаконного реєстратора було скликані Загальні Збори акціонерів ВАТ "Черкасигаз". Рішенням цих зборів у Наглядовій Раді ВАТ представництво НАК "Нафтогаз України" зменшено із 67% до 20% на користь представників приватних акціонерів.

Отримавши контроль над підприємством, злочинне угруповання на чолі із Яхимцем М. М. вдалися до масштабного розкрадання майна ВАТ "Черкасигаз", доведення підприємства до фіктивного банкрутства. Нелегітимне керівництво вдалося до виведення із ВАТ "Черкасигаз" приблизно 70 млн. грн. Зокрема, було розкрадено 14 млн. грн. коштів НАК "Нафтогаз України", які були передані підприємству за акції додаткової емісії, незаконно реструктуризовано заборгованість ТОВ "Укртрансгаз-Сервіс" перед ВАТ та Фондом Державного майна України на суму близько 5 млн. грн.

На підприємстві була створена штучна заборгованість із заробітної плати та за отриманий постачальником газ. Згідно даних ДК "Газ України" заборгованість ВАТ "Черкасигаз" за спожитий населенням газ населенням склав 31,6 млн. грн., промисловістю - 17,6 млн. грн., при цьому ВАТ "Черкасигаз" - єдина компанія, яке не розрахувалося із ДК "Газ України" за спожитий промисловістю газ.

Діями нелегітимного керівництва підприємство було поставлено на межу фінансового краху, а споживачів області - перед загрозою масових відключень газопостачання. По викладеним фактам проти вказаної групи осіб відкрита низка кримінальних справ. Яхимець М. М. наразі переховується від слідства. До останнього часу керівництво ВАТ "Черкасигаз" на незаконних підставах здійснювалось Черніковим С. І.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також