Укртранснафта и ТНК-ВР подписали договор о закупке и переработке нефти

29.03.2007, 12:00

В рамках создания стабилизационного фонда нефтепродуктов ОАО "Укртранснафта" и ТНК-ВР (Украина) подписали договор на закупку и переработку нефти. (укр.)

"Процес, який тривав декілька місяців завершено. ВАТ "Укртранснафта" підійшла до практичного створення стабілізаційного фонду", - підкреслив під час прес-конференції в інформаційному агентстві Інтерфакс-Україна голова правління ВАТ "Укртранснафта" Ігор Кирюшин.

Договір передбачає переробку в квітні 2007 року 100 тис. тонн нафти на Лисичанському НПЗ із можливістю переробки протягом року 1,2 млн. тонн нафти. Поповнення стабілізаційного фонду відбуватиметься щомісячно. На першому етапі у стабілізаційному фонді буде сконцентровано більше 100 тис. тонн нафтопродуктів, а протягом найближчого часу обсяг буде доведено до 200-250 тис. тонн нафтопродуктів.

"Було проведено переговори та здійснено аналіз ринку. На сьогоднішній день ми можемо констатувати, що разом із нашими партнерами - компанією ТНК-ВР (Україна) було знайдено найбільш оптимальну формулу в рамках цього проекту", - підкреслив голова правління ВАТ "Укртранснафта".

В свою чергу Президент компанії "ТНК-ВР Україана" Сергій Лізунов зазначив: "Додатки до договорів, які в нас є на переробку нафти та відвантаження нафтопродуктів, передбачають переробку в квітні 100 тис. тонн нафти. Якщо наші плани не зміняться, то до п'ятого квітня нафта буде на НПЗ, а з 15-20 квітня почнеться відвантаження".

Голова правління ВАТ "Укртранснафта" Ігор Кирюшин також зазначив, що з компанією ТНК-ВР також досягнуто домовленість про те, що всі вироблені з нафти високооктанові бензини та мазути будуть замінені із застосуванням коефіцієнту на дизельне пальне і бензин марки А-76.

Окрім того, за словами І. Кирюшина, ВАТ "Укртранснафта" окрім нафти вже придбала 10 тис. тонн дизпалива, а операції із придбання ще 76 тис. тонн дизпалива та 11 тис. тонн. бензину марки А-76 знаходяться на завершальному етапі. Зберігатися всі нафтопродукти будуть на комерційних нафтобазах.

Говорячи про питання розвитку ДП "Укртранснафтопродукт" І.Кирюшин підкреслив: "Ми сподіваємося, що ДП "Укртранснафтопродукт" буде передано "Укртранснафті". Відповідне рішення повинно бути прийнято Кабінетом міністрів та Верховною Радою. Потужності "Укртранснафтопродукту" в нинішньому стані не дозволяють зберігати запас нафтопродуктів в рамках стабілізаційного фонду. Але це не означає, що ми відмовляємося від питання розвитку підприємства. "Укртранснафта" зацікавлена у відновленні "Укртранснафтопродукту" в економічно доцільних масштабах, оскільки це є елементом довгострокової стратегії нашої компанії".
По материалам пресс-релиза ОАО "Укртранснафта".

Читайте також