Укртранснафта повышает тарифы на транспортировку нефти

02.03.2007, 12:24

НКРЭ утвердила новые тарифы ОАО "Укртранснафта" на транспортирование нефти магистральными нефтепроводами. (укр.)

Тарифи ВАТ "Укртранснафта" на транспортування нафти магістральними трубопроводами по внутрішніх маршрутах з 1 квітня 2007 року зростуть на 17-19,6%. Таке рішення прийняла в четвер Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) України.

ВАТ "Укртранснафта" подала до Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) документи для затвердження нових тарифів транспортування нафти магістральними нафтопроводами на нафтопереробні заводи.

Затвердження нових тарифів, які не переглядалися протягом чотирьох років, обумовлюється об'єктивними факторами розвитку вітчизняного паливно- енергетичного ринку та не вплине на приріст вартості світлих нафтопродуктів, а також забезпечить необхідний рівень рентабельності ВАТ "Укртранснафта".

Серед факторів, які зумовлюють необхідність перегляду тарифів, можна виокремити:

скорочення на 50% споживання російської нафти вітчизняними НПЗ (зупинка на ремонт Одеського та Херсонського НПЗ та зменшення переробки на Дрогобицькому та Надвірнянському НПЗ) 23,5 млн. тонн у 2003 році та 11,7 млн. тонн у 2006 році;

збільшення розміру рентної плати за транспортування нафти магістральними нафтопроводами на 30%;

включення до складу валових витрат сум податку на додану вартість, що не підлягають відшкодуванню внаслідок внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" з 31 березня 2005 року;

щорічний ріст інфляції та зростання цін на енергоносії та матеріали, зокрема на газ, електроенергію, паливо-мастильні матеріали, металопродукцію.

Підвищення розміру тарифів на послуги з транспортування нафти магістральними нафтопроводами розглядалося за дорученням Кабінету Міністрів України на узгоджувальній нараді за участю представників Мінфіну, Мінекономіки, Мінпаливенерго, НКРЕ, НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Укртранснафта". В результаті нарад було зроблено висновок, що збільшення тарифів навіть до 25% не вплине на підвищення вартості нафтопродуктів та забезпечить необхідний рівень рентабельності ВАТ "Укртранснафта". При цьому, приріст вартості 1 літру умовного світлого нафтопродукту внаслідок збільшення вартості транспортування становитиме в межах 0,2-0,5 копійки.
По материалам пресс-релиза ОАО "Укртранснафта".

Читайте також